Интервю с Андрей Андреев – „Фотографията е моят начин да покажа, че светът е чудесен“

kuker-bg.com

Колко градове в България си посетил и заснел?

Нямам никаква представа. Със сигурност са няколко десетки. Никога не ми е било цел да ги броя и не си водя статистика. За мен и моето семейство, с което винаги сме заедно на път, е важно преживяването, да отделим време на всяко място и да му се насладим максимално. Има посещения и места, от които дори нямам снимки, но пък сме имали прекрасно преживяване. Така че нито броят градове е от значение, нито снимките. Важно е как сме прекарали времето си. 

Какво повече ти носи погледа на обектива и какво те запали по фотографията?

Фотографията е едно от многото неща, които ми носят удоволствие, и едно от множеството ми хобита, заедно с пътуването, четенето, виното и още много други. Това е моят начин да покажа, че светът е чудесен. Всъщност се старая погледът през обектива да е максимално близък до реалността. Не търся перфектната картина или абстрактен кадър, показващ нещо извън контекста му. Светът си е достатъчно хубав, за да бъде показван такъв, какъвто си е.  

Коя е най-неочакваната снимка която си заснел? 

Нямам отговор на този въпрос, защото дългото планиране, дебнене на моменти за снимки не е изобщо в мой стил. Както споменах и по-горе, старая се да показвам местата и моментите, такива каквито са. А когато не тръгваш с очаквания и големи планове, е трудно и нещо да те изненада и да ти промени плана.  

Кое е мястото на което „не ти стигат силите“ да заснемеш всичко което искаш? ( къде е толкова красиво че да не можеш да спреш да снимаш?)

Едно от местата, на които съм прекарал наистина много време снимайки, са Мелнишките пирамиди. Обичаме да посещаваме този регион на България, качвали сме се много пъти по пирамидите, край Роженския манастир, по екопътеката от село Рожен до Мелник и всеки път гледката е чаровна по различен начин и ѝ се радваме. Други места, на които имам сигурно стотици кадри, са от Стария град в Пловдив и Храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. И никога не пропускам да ги снимам, когато минавам наблизо и времето е подходящо. 

През кой сезон снимките се получават „с лекота“ според теб?

На мен ми е любима есента, преди да опадат листата и дърветата да се оголят. Цветна е, времето е приятно за разходка, буквално те вика да излезеш и да снимаш. 

Ако имаше суперсила, каква би желал да е тя?

Трябва да призная, че много се затруднявам от въпроси, започващи с „ако“ и изключително рядко си задавам такива. Вярвам, че всичко, което се случва, се случва с причина и не е важно какво щеше да се случи „ако“, важно е да откриваме положителното във всяка ситуация и да преминаваме през нея по най-пълноценния начин. Иначе всеки има суперсили, и то не само една. Ако нямахме, животът и светът щяха да са много, много скучни. 

Винаги ли си знаел, че фотографията е нещото с което искаш да се занимаваш?

Всъщност фотографията никога не е била „нещото, с което искам да се занимавам“, не и в смисъла на основна работа или начинание. Фотографията винаги ми е била хоби и никога не съм искал, продължавам да не искам да е моя работа. Имам си чудесна професия, която практикувам на пълен работен ден – строителен инженер. 

Ако желаете да рагледате повече снимки от България и света на Андрей Андреев, можете да посетите уебсайтът му – www.andrey-andreev.com

andrey-andreev
andrey-andreev.com
logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР