Защо цените на жилища продължават да растат?

adress-pleven
TOP NUTS

За всички нас е очевадно поскъпването на имотите в страната, това което ще се опитаме да потърсим като отговор тук е „защо това се случва?“. 

Средното покачване на имоти е над 10% в сравнение с миналата година, много от търсещите нов имот все още са концентрирана върху двустайни и тристайни апартаменти. Разбира се може би най-ярко осезаем е ръстът на търсенето на имоти под наем.

„Съотношението в България е такова, че цената на един наем се върти около цената на месечна вноска за ипотека“, обяснява Йорданка Рангелова, мениджър кантора „Наеми и бизнес имоти“ в „Адрес“

adress-plevenМного хора се чудят дали това е вид „балон“ който ще се спука и ще доведе до голям спад в цените, който се наблюдава преди около десет години. Това са въпроси, които няма как да бъдат предвидени с точност от пазара, но като цяло причините, които според специалистите са много и по-скоро можем да ги разглеждаме като съвкупност. Ръстът на цените на недвижимите имоти е повлиян най-много от :

– войната в Украйна

– инфлацията която доведе до промени на цените на много стоки

– търсенето на нови жилища от идващите в страната украинци

– поскъпване и дефицит на материалите нужни за строеж на жилище

– много от хората търсят втори имот с цел инвестиция

– Ковид 19 предизвика търсене на по-големи жилища

– По време на пандемиите много хора бяха принудени да се откажат от годишните си почивки, външни занимания и хранене навън, което безспорно води до пестене на средства.

При всички случаи – на търсене на жилище под наем или покупка, не бива да забравяте че най-добрият начин да получите подкрепа при преговорите за цената е да бъдете представени от брокер с опит. Добрите брокери могат да Ви предложат широка гама от услуги на партньорски фирми, които можете да използвате с намаление например : кредитиране на новото Ви жилище, декорирането му, почистване, нов паркет, нови мебели – всичко това може да използвате, когато работите с една от водещите фирми в България – Адрес.

Съветът ни като цяло остава да следвате целта си, ако желаете да закупите жилище не се плашете от цените, не чакайте удобен момент. След пандемията трябва да мислим преди всичко за своето благосъстояние и да сбъдваме мечтите си.

kuker-bg.com
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР