Деветото бианале на малките форми ще обогати фонда на ХГ „Илия Бешков“ с 80 творби – награждават отличените днес

Голямата награда - Моника Найденова, София, точено стъкло
logiscool-pleven

Откриването и официалното награждаване на отличените автори в Деветото Биенале на малките форми с международно участие – Плевен 2018 ще се състои днес, 26 октомври, от 17.30 ч., в залите на ХГ „Илия Бешков”. В престижния форум се включиха 234 автори от различни държави, които представиха над 400 творби – живопис, графика, скулптура и колаж. 

Комисия с председател Кирил Матеев – СБХ, скулптор, и членове Ралица Игнатова – СБХ, живопис, Васил Колев – СБХ, графика, Валентин Асенов – СБХ – Плевен, Мирослав Минчев – Директор на ХГ „Илия Бешков”, графика, Иван Велчев – СБХ – Плевен, живопис, Надя Василева – гл. специалист в отдел „Култура” на Община Плевен, разгледа и оцени произведенията и определи наградените.

Какво отличава Деветото бианале от предходните, какви интересни тенденции в изобразителното изкуство на национално ниво се наблюдават и какви изненади готви екипа за Десетото юбилейно издание на престижното събитие сподели в специално интервю за Plevendnes.com директорът на ХГ „Илия Бешков“ Мирослав Минчев.

– Г-н Минчев, с какво деветото издание на Бианалето на малките форми е по-различно от предходните?

– Най-важното е, че продължаваме традицията да провеждаме Бианалето без прекъсване през всички тези години. Започнахме с регионални амбиции, после с национални, а миналото издание и настоящото девето вече са с международно участие. Радвам се, че подкрепата, която получаваме от институциите става все по-голяма, както и от художниците, които участват. Това означава, че форумът е престижен, получава прекрасен отзвук в национален мащаб и творците с радост участват. Журито направи сериозна селекция, защото бяха ни изпратени много творби. Близо 1/3 от кандидатствалите художници отпаднаха. В крайна сметка представяме 234 автори с над 400 творби. Тази години творците са представени с по 2 творби, а не с 3, както беше до сега, защото се оказа, че въпреки голямата галерия, трудно успяваме да ги поберем. Показваме 145 автори с живопис, графиката е представена от 37 творци, скулптурата – от 36, и колажа – от 15 творци. Чуждестранните участници са от Румъния, Латвия, Белгия, Украйна, Полша и Сърбия.

Награда на МФ „Св. Св. Кирил И Методий“: Николай Караджов, Русе, маслени бои върху платно

– Кои са организаторите на форума?

– Основният съорганизатор на ХГ „Илия Бешков“ е Община Плевен, която осигурява основният награден фонд. Бианалето е под патронажа на кмета Георг Спартански, който ще връчи наградите. В наградния фонд участват Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Съюзът на българските художници, които дават Специалната награда. Журито е изцяло от СБХ, като в него има представители на ХГ „Илия Бешков“ и на местната структура на художниците. Целта е оценяващата комисия да е независима и доста обективна и да отрази националните тенденции, а не регионалните. Много важно е, че получаваме подкрепа и от Министерството на културата. Каталогът, който успяваме да направим преди откриването на Бианалето и да връчим на участниците, е финансиран изцяло от Министерството на културата. Това е много важно, защото изложбите минават, забравят се, а каталогът остава като една важна документална част на развитието на Бианалето от неговото създаване до днес. Местната структура на художниците в Плевен също ни подкрепя.

Награда на СБХ: Момчил Георгиев, София – смесена техника

– Колко творби ще останат за фонда на галерията?

– Първо искам да благодаря на всички колеги, които участваха в Деветото издание на малките форми! Всяка година има колеги, които решават да дарят своите творби за фонда на ХГ „Илия Бешков“. В предходното издание на бианалето повече от 20 автори направиха този жеста, а в настоящото – 47 художници даряват различни творби. Като прибавим към тях и наградените творби, които по регламент остават за галерията, това означава, че Бианалето е изпълнило една от основните си функции – не само да представя изкуството, но и да има събирателска дейност. 80 творби от трите раздела живопис, графика и скулптура влизат във фонда на галерията и това е много важно, защото тя не би могла иначе да си позволи да откупи толкова много работи. Тук се събират творци от цяла България и от чужбина и това е много важно, защото се обогатява и колекцията, и Плевен като културна дестинация. Много ни радва фактът, че толкова много автори решиха да дарят творби. Това говори, че художниците все повече осъзнават колко е важно не само да участват в престижен форум, а и да оставят следа след себе си в него.

Награда за скулптура: Красимир Митов, с. Селановци – камък

– Имате ли вече идеи за провеждането на юбилейното Десето издание на бианалето на малките форми?

– Да, още от сега планираме след 2 години, живот и здраве, да направим една отделна, специална изложба с откупени, дарени и наградени творби от всички бианалета. И в каталога ще има такъв раздел. Важно е да отчетем развитието на форума през тези 20 години.

– Настоящият каталог е много красив.

– Да, постарахме се. В него са включени приветствия на министъра на културата Боил Банов и на кмета на Община Плевен Георг Спартански. Изписани са имената и на всички автори, които дариха свои творби. Фигурират всички съорганизатори, жури, спомоществователи и, разбира се, всички наградени в отделните раздели. Благодарни сме на всички, които помогнаха този форум да се случи.

Награда за млад автор: Михаела Каменова, София – патиниран гипс

– От какво са привлечени чуждите участници?

– Плевенските художници участват редовно във форуми извън страната, на които създават и ценни контакти с колеги, у които оставят добри впечатления. Чуждестранните творци вече имат някакво впечатление какво се случва в България, в Плевен по-точно, и с участията си при нас те връщат жеста. Стремим се да създаваме точно такива отношения – ние да гостуваме там, те да идват тук. Последните близо 15 години нямаме възможност да направим в Плевен пленер, на който да гостуват те, и Бианалето е единствената форма, под която те могат да участват на местно ниво. Форумът е много добър повод за развитието на тези творчески партньорски отношения. По-сложно е за авторите извън Европейския съюз, които искат да участват в Бианалето, защото митническите такси за транспортирането на творбите им са по-високи, но който има желание, намира начин. Имаме наградена авторка от Полша, която, за съжаление, няма да може да присъства тази вечер на официалното откриване на форума, но всички други участници ще са тук. Надяваме се да стане един хубав празник и за плевенчани, и за нашите гости, които ще посетят събитието днес, в 17,30 часа. Изложбата ще продължи до 22 декември. Всеки автор получава каталог, а наградените – и своите отличия. Кметът Георг Спартански ще връчи наградите, както и Валентин Асенов – Хъкъла, който е председател на местната група на художниците. Аз ще прочета обръщението на министъра на културата Боил Банов, включено в каталога.

– Бианалето, освен всичко останало, дава и поглед върху националните тенденции в съвременното изобразително изкуство. Какво прави впечатление?

– Единственото ограничение на форума е малкият формат. Иначе няма никакви други ограничения – професионални, тематични, възрастови, което е много добре за творците. Тенденцията, която се вижда и в други национални форуми, е, че участват много млади творци – те са много активни. Това важи и за Деветото бианале на малките форми. Не случайно има и награда за млад автор – до 30 години, която беше присъдена на Михаела Каменова от София. Младите хора са жадни за изява, докато по-утвърдените автори правят паузи периодично, особено ако са били наградени, което е нормално. Предлага се доста по-съвременно изкуство. Важно е и какво търси журито, защото то дава посока и ниво на Бианалето. Предлагат се определен брой произведения, но журито избира на кои да бъде акцентирано. Така че журито от СБХ има обективен поглед върху националните тенденции и се опитва да стимулира по-съвременни форми. Прави впечатление, че много навлиза съвременната графика, дори принта. В скулптурата също се наблюдава голямо разнообразие от материали – не само класическите бронз и камък, но и пластмаса, много колаж, много творби само от хартия. В живописта вече похватите са страшно много и все по-модерни. Съвременните художници имат достъп до много информация – не само в Интернет, а и в резултат на честите си пътувания и участия в различни форуми в чужбина. Все повече формите у нас започват да приличат на тези, които се показват в Европа. Естествено нашето балканско, национално светоусещане е от значение и оказва своето влияние, но младите хора някакси не залагат толкова на традицията, а повече на своята индивидуалност. Вече се размиват границите между самите жанрове – има графики, които са почти като живопис, има живопис, в която участва толкова колажа, че е на границата със скулптурата. Всичко това е добре, защото е богатство. В предишните издания на Бианалето участваха работи живопис, графика и скулптура, но въведохме и колажа, защото се налага все повече. Не се представят видеоинсталации, видео арт или инсталации, защото ги няма в регламента ни. Така че Бианалето започва да звучи все по-съвременно. Всеки иска да е индивидуален, различен, да бъде забелязан, да има собствена визия и естетика и тя по някакъв начин да се харесва не само на него. Може би е малко тъжно за авторите, които работят в по-традиционните, класически форми, но това са тенденциите. За всекиго има място под слънцето и всеки може да бъде и забелязан, и награден, стига да има желанието да работи.

 

Награди:

Голяма награда на Община Плевен – Моника Найденова – скулптура;
Награда на СБХ – Момчил Георгиев – живопис;
Награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ – Николай Караджов – живопис;
Награда на журито – Стилияна Узунова – живопис;
Награда за живопис – Ангел Васев – живопис;
Награда за графика – Николина Джановска – графика;
Награда за скулптура – Красимир Митов – скулптура;
Награда „Млад автор” – Михаела Каменова – скулптура;
Награда „Чужд автор” – Вероника Сиупка – графика.

 

 

logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР