Завършиха графита с генералите Скобелев и Тотлебен – мястото му предизвика противоположни оценки

TOP NUTS

Напълно е завършен графитът, който изобразява генералите Скобелев и Тотлебен и Панорама „Плевенска епопея 1877“. Той се намира върху стената на жилищна сграда в района на Скобелевия парк в Плевен. Появата на творението, което е част от проекта на фондация „Диря“ – „Панорама пленер Плевен 2018”, финансиран от Община Плевен, предизвика противоположни оценки.

Хора от квартала, както и много други плевенчани, приветстваха възторжено новопоявилата се творба с патриотично звучене, която е в близост до паметника „Майка България“. Други разкритикуваха остро мястото й. Сред тях е и създателят на архитектурния комплекс – архитект Иван Стефанов, който заяви в публичното пространство, че от него не е искано съгласие. Жителите в сградата, на чиято стена е нарисуван графитът, подкрепят появата му. „По-красиво ли беше преди, когато стената беше надраскана?“, категорични са те.

Бърза разходка из района доказва, че стените на жилищните сгради са припознати като платна за рисуване с графити. Почти няма пощадена повърхност от неизвестните автори.

За разлика от тях, авторът на графита с генерал Скобелев и Панорамата е известен. Името му е Цветан Петров, на 29 години. Авторката на генерал Тотлебен пък е Александра Николова – българка, израснала в Испания. Рожба на Цветан Петров е и творението „О, Шипка!“, намиращо се върху огромен трафопост на едноименната улица в града. Мащабната творба със силно въздействие е копие на известната картина на големия български художник Илия Петров, която отразява боевете на Шипка по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Цветан е добавил от себе си надписът „Дух на герои“.

logiscool-pleven
TOP NUTS

1 коментар

  1. По-добре е от грозни и непонятни драсканици, но отново тематиката е война, битки, агресия…Не мисля, че градът ни трябва да се превърне в гигантска художествена галерия на баталната живопис. Така общественото пространство се насища с негативна енергия, макар целта да е да бъдат събудени патриотичните ни чувства. Преекспонирането на историческата тематика не е най-доброто решение. Хората имат нужда от жизнеутвърждаващи образи и красота във всекидневието си. Кой би се чувствал комфортно в градската среда, ако отвсякъде му бъдат натрапвани изображения на вражески персонажи, оръжия и агресия?!

ОСТАВИ КОМЕНТАР