Стартира велоприключението „Дунав Ултра“

logiscool-pleven

Общо 31 участника (28 от България и 3 от Ръмъния) стартираха в тазгодишното издание на „Дунав Ултра“. Целта им е изминаване на дистанцията от Видин до Дуранкулак в рамките до 48 часа. Веломаршрутът включва 670 км по поречието на река Дунав до Черно море. Следвайки предварително зададения маршрут, участниците преминават последователно през всички по-големи градове по поречието на река Дунав в България – Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, а след това и през гр. Добрич.

Жители на селата Горни Вадин и Долни Вадин отново се обединяват, за да посрещат колоездачите. Едни от най-откъснатите дунавски села ще очакват велоентусиастите директно на пътя, за да ги подкрепят с домашна баница, студен айрян и много добро настроение.

Участък 6 от състезанието включва преминаване и през Белене. Велосипедистите ще влязат в града през село Деков, ще направят кратък престой, след което потеглят към град Свищов, минавайки покрай площадката АЕЦ – Белене.

Руините от крепостта Трансмариска (Дунавски парк, гр.Тутракан) са контролна точка №7 за участниците в приключението. Крепостта е била построена през III в. от император Диоклетиан в чест на победите му над вражеските племена от север. Трансмариска е сред 100-те задължителни „Дунав Ултра“ места за посещение.

По време на събитието участниците ще преминат през Улпия Ескус – един от най-вълнуващите археологически обекти по поречието на Дунав в България. Той е един от най-големите и значими градове в Долнодунавския регион през римската епоха (II – IV в. сл. Хр.). Останките на Ескус се намират в местността Градище, в непосредствена близост до с.Гиген, община Гулянци. Мястото в днешни дни е повече от уникално, обектът е част от световното културно-историческо наследство.

Сред чудесата на „Дунав Ултра“ е 108-годишният дъб в дунавския парк на гр. Силистра, който е най-известното дърво по поречието на река Дунав в страната. Дъбът е и един от символите на 148-годишния Силистренски парк, който пък е считан за най-стария градски парк в страната. Обиколката на дървото е над 4.6 метра, то е известно далеч извън пределите на България, като един от най-интересните по рода си обекти. Според археолозите, в корените му се намират останки от непроучен дворец на хан Омуртаг.

Родната къща на писателя Алеко Константинов в гр. Свищов е едно от 100-те задължителни за посещение „Дунав Ултра“ места. Къщата на Алеко Константинов, която писателят подарява приживе на Община Свищов, е и един от 100-те национални обекта на България.

Непосредствено преди велопокоха стартира подготовката по създаването на първия по рода си български велосипеден пътеводител, посветен на поречието на река Дунав у нас. Изданието е посветено на веломаршрута „Дунав Ултра“ и ще представи информация за най-важните културно-исторически, археологически, природни и архитектурни обекти и места в близост северната граница на България. Съдържанието ще бъде адаптирано конкретно за велопътешественици, с всички необходими за целта атрибути: вело-карти, места за почивка, храна, логистични и инфо-центрове.

Велопътеводителят „Дунав Ултра“ е продукт, който ще насочи за първи път вниманието към малките села в близост северната граница на България, както и ще представи най-интересното от дунавските градове на страната.

Създател на велоприключението „Дунав Ултра“ е предприемачът Борис Бегъмов.

Информация: „Дунав Ултра“

kuker-bg.com
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР