Мирослав Минчев: Спасяваме спешно от потъване ХГ „Илия Бешков“, да не плачем за градинки

giftspro.bg

Какво точно се случва около Художествена галерия „Илия Бешков“, се питат с тревога все повече плевенчани, след като авторът на сградата арх. Иван Стефанов алармира в социалните мрежи, че се бетонират зелените площи до нея, без да е зачетено неговото несъгласие като автор на обекта. Арх. Стефанов твърди, че от Община Плевен обезобразяват галерията и кметът Георг Спартански не е зачел протеста му. Стефанов припомня, че сградата, както и целият архитектурен ансамбъл около нея, са творбите му, получили най-високи оценки и от наши, и от чужди институции.

Потърсен за коментар на случващото се директорът на Художествена галерия „Илия Бешков“ Мирослав Минчев поясни, че с неотложният ремонт се спасява сградата, която от години потъва, заради просмукващата се под нея вода. Пропаданията и дупките под нея са огромни и при всеки дъжд хранилищата, където се съхранява фондът на галерията, както и други помещения от галерията, се наводняват. Ремонтните дейности, който стартираха тази година, са по предписание на специална комисия от София, включваща хидроинженери и други специалисти, които след обстоен преглед на състоянието на сградата излизат с доклад за необходимостта от множество дейности за спасяването й. „Установени са дупки на 6 метра дълбочина. Сградата така е проектирана, че цялата дъждовна вода влиза под нея, което създава огромни проблеми. Улуците пък са поставени в стените, спукали са се и цялата вода тече под галерията. Всички стъпала от кафене „Дружба“ надолу са се изкривили от водата, която не се отвежда правилно и от която галерията е пропаднала с 11 см вече“, пояснява Минчев.

В съответствие с предписанията на експертната комисия тази година беше ремонтиран покривът – 1 200 кв метра, за да се предотвратят вътрешните течове. Поставени са и 3 големи колонни климатика, които да поддържат правилната влажност в помещенията, тъй като влагата влияе неблагоприятно на произведенията. От две седмици започна външен ремонт на сградата, който включва почистване на буйната растителност зад галерията и бетониране на земния насип, което спомага за отвеждането на дъждовните води, поясни Минчев. „Тук нямаше градинка, а беше истинска джунгла, в която се събираха бездомни кучета, открихме и употребявани спринцовки. Хората от квартала са много доволни, че всичко това е разчистено в момента. Когато има средства, върху бетона може да се поставят плочки. Освен това не се бетонират всички зелени площи. Нека да спасим галерията, вместо да плачем за градинките“, коментира още Минчев. Паралелно с това върви ремонт и пред входа на галерията. Счупените и разместени мраморни плочки се отстраняват, оправя се наклонът на настилката така, че водата да не тече под галерията, и се поставят здрави плочи, които са част от старата настилка на централния плевенски площад.

Вторият етап на ремонта за спасяване на сградата ще продължи през 2018 г. Тогава се предвижда да се поставят бетонни инжекции, които да укрепят основите й. „Оказа се, че под сградата има дупки, които са големи колкото стая. Вероятно ще се наложи да се махне цялата настилка на основната експозиционна зала на първия етаж, да се излеят огромни количества бетон, за да се укрепи галерията. Вероятно от пролетта до есента на идната година залата изобщо няма да работи“, каза още Минчев и добави, че средствата за предстоящия ремонт ще бъдат заложени в Бюджета на Община Плевен за идната година.

kuker-bg.com
TOP NUTS

1 коментар

ОСТАВИ КОМЕНТАР