Къща – Музей „Цар Освободител – Александър II“

giftspro.bg

Музеят се намира в централната част на града, на някогашната улица „Александровска“, днес „Васил Левски“. Разположен е в къщата на заможния плевенски търговец  Иван Вацов. В нея след превземането на Плевен отсяда русият император Александър II и в нея става историческата сцена, при която в знак на уважение за проявените качества, той връща сабята на пленения турски пълководец Осман паша.

В същата къща непосредствено след Освобождението на града, десетина дни се е помещавал щабът на ген. М.Д. Скобелев.

През 1902г. Комитетът „Цар Освободител – Александър II“ взима решение да бъде откупена къщата на заможния плевенски търговец  Иван Вацов и тя да бъде превърната в Музей на руската бойна слава.

На 3 септември 1907г. в присъствието на множество официални гости тържествено е осветена Къщата – Музей.

Необикновенна и оригинала е оградата на Музея. Планът и е изработен  от артилерийски инженер полк. Стефан Белов – началник на Софийски военен арсенал, а изпълнението е дело на Ст. Попов – техник същият арсенал.

Самата ограда е направена от дялaн камък и червени, фугирани с бяло тухли, пушки и щикове а върху тях за кръстосани саби, брадвички и лопати, котви с вериги и други. За стълбове на оградата са употребени телата на пленени турски стоманени круповски оръдия. Четирите метални порти са украсени също със саби, щикове и снаряди.

До сградата на Музея се намира старата къща на брата на Иван Вацов – Тодор. До 1957г. тя е използвана като административна сграда от Управление Военно – исторически музеи и паметници. След това и понастоящем – като Дирекция на ВИМ – Плевен.

Самият музей е разположен сред красив парк. За целта през 1905г. държавата откупува още32 къщи в този район и на тяхно място урежда сегащният прекрасен парк.

В южния и югозападния ъгъл  на парка, на площадки изградени от бигор, са поставени две батареи от 9 и 24-футови руски оръдия от Освободителната война. В центъра на батареите са изградени пирамиди от снаряди. Пред самата музейна сграда са изложени две десетцевни руски картечници.

giftspro.bg
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР