В САЩ се извърши успешна трансплантация на ушен имплант, направен с помощта на 3D принтер

villagrivitsa

В САЩ се извърши успешна трансплантация на ушен имплант, изработен с помощта на 3D принтер и собствената тъкан на 20-годишната пациентка, която се с родила с деформация на дясното ухо. Според експертите използването на тъкан от пациентката ще предизвика по-бързото адаптиране на импланта с тялото й. Имплантът е изработен така, че да отговаря на нуждите на пациентката.

Трансплантацията се е извършила през март и се причислява към успешните, a възстановяването на пациентката се развива с бързи темпове. Лекарите са споделили, че трансплантираното ухо ще продължи да възстановява хрущялната тъкан и ще придаде по- естествен вид и усещане. В началото на месеца нюйоркската фирма, създала импланта е представила резултатите от операцията и лечението след нея пред медиите.

Пациентката е страдала от заболяването микротия, характеризиращо се с деформация на външното ухо. Последствията от микротията засягат слуховия канал, който е прекалено малък или изцяло липсва. Деформираната ушна мида може да окаже сериозно влияние на слуха и живот на пациента.

„Това ще ни позволи да проучим безопасността и естетическите свойства на тази нова процедура за реконструкция на ухото, използвайки собствените хрущялни клетки на пациента. Надявам се, че един ден тази практика ще се превърне в стандарт за грижа, заместващ настоящите хирургични методи за реконструкция на ухото, изискващи събиране на ребрен хрущял или използване на импланти от порест полиетилен (PPE), заяви д-р Бонила.

Според лекаря, извършил операцията, импланта ще спомогне за по-бързото възстановяване и гъвкавост на ухото. Използваната процедура е значително по-малко инвазивна, което спомага за намаляване на оперативното време и довежда до по-добри резултати, обвързани както с външния вид на пациента, така и с здравето му.

3D технологията се прилага често в медицината и с времето е добила огромна популярност. С помощта на 3D принтирането се изработват протези по поръчка, съставени от пластмаса и леки метали. Имплантът за ухото, изработен от тъканите на пациента, е първия пример за използването на 3D технологията съвместно с човешка тъкан.

Според лекари, експерти на компанията иновациява може да бъде използвана и за направата на гръбначни дискове, ротаторни маншети, обграждащи раменната става, носове, менискуси на коляното и други. За изработването на импланта е необходимо създаването на триизмерен цифров обект, който спомага за внимателното наслагване и „печатане“ на обекта. Технологията използва специално „био мастило“ с колаген, което е напълно безопасно за човека. Към мастилото се прибавя изолираната човешка тъкан и се поставя в принтера, който отпечатва дубликат на здравото ухо.

„Това определено е голям напредък“, сподели Адам Файнбърг, професор по биомедицинско инженерство и материалознание и инженерство.

Статия от Димитър Благоев, публикувана в сайта „добри новини“. които Ви препоръчваме да прегледате.

giftspro.bg
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР