ГЕНЕРАЛ ВАСИЛИЙ НИКОЛАЕВИЧ ЛАВРОВ (1838—1877)

TOP NUTS

Произхожда от дворянско семейство от Тулска губерния. Учил в Николаевското училище за гвардейски юнкери, откъдето, 18-годишен, през 1855 г. бил произведен прапоршчик в Конно-гренадерския полк. След две години постъпил в Николаевската генералщабна академия, която завършил с отличие и получил чин поручик.

Впоследствие бил преведен в гвардейския щаб. В началото на 1863 г. бил командирован в северозападния край с 2-а гвардейска пехотна дивизия. По-късно е старши адютант в щаба на гвардейската войска в Петербургския военен окръг, офицер за особени поръчки при Главнокомандуващия войските на този окръг и началник-щаб на 2-ра гвардейска пе¬хотна дивизия.

През 1875 г. Лавров е произведен в чин генерал-майор, а през следващата година е назначен за командир на лейбгвардейския Финландски полк. Като командир на този полк той участвувал в Освободителната война. В кръвопролитните боеве на 12(24) октомври 1877 г. при село Горни Дъбник той е ранен в стома¬ха и умира на другия ден на 39-годишна възраст. Генерал Лавров бил довек с нежно сърце, бистър ум и с големи военни познания. Всички негови близки и познати били дълбоко поразени от преждевременна¬та му смъпт

giftspro.bg
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР