Режимът на водата няма край?

villagrivitsa

Над 15 населени места в обхвата на ВиК – Ловеч, са засегнати от воден режим към началото на септември. Част от тях са самият град Ловеч, селата Къкрина, Дренов, Радювене, Брестово и много други. При някои проблемите с водата са започнали дори още преди няколко месеца, но и до днес има ограничения в определени часови интервали. Засегнатите са сумарно над 61 000 души.

Краен срок за режима на практика няма – вода ще има, когато завали и дебитът във водоизточниците се възстанови. Ситуацията в Плевен не е много по-различна – отделни населени места в обхвата на ВиК – Плевен, също имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Още през юли от дружеството изпратиха писма до кметовете на населените места с намален дебит на водоизточниците за издаване на заповед за забрана на поливане, пълнене на басейни и миене на тротоари, тераси, МПС и други с питейна вода. Дали и доколко тя е била спазена обаче, не става ясно.

Къде изтича водата на България? Непрекъснати ВиК аварии, огромни загуби и липса на инвестиции – проблемите в основата си опират до лошото управление на сектора, а сушата и жегата в последните лета влошават рязко нещата.

Заради безводието преди дни ръководството на държавния ВиК холдинг се срещна с областните управители на Ловеч – Дора Стоянова, и на Плевен – Николай Абрашев, с които са били обсъдени мерки за изход от кризата. Проверка на терен е показала очевидното – дебитът е силно намалял, а ситуацията с режима се дължи на горещото лято и липсата на валежи.

В рамките на срещата са били набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за двете области, които включват детайлно обследване на участъци с концентрация на аварии, реконструкция на силно амортизирани съоръжения според приоритета им, както и разкриване на кражбите на вода. Нещо, което всъщност е трябвало да се случи много по-рано с оглед остарялата ВиК мрежа, хроничното безводие и (често пъти) оплакванията на самите ВиК специалисти – че част от водата на места се краде поголовно.

Сетихме се сега

„При проектна готовност от страна на ВиК – Плевен, ще разгледаме механизмите за финансиране на проекта „Биволаре“ като вариант за допълнителни водни количества“, коментира Атанас Бояджиев, член на УС на държавния ВиК холдинг. Той подчерта необходимостта от търсене на алтернативни варианти през стари водоизточници, след проверка на необходимите им експлоатационни качества.

Инж. Лозко Лозев, председател на УС, обаче предупреди, че във връзка с искането за финансиране на „Биволаре“ като възможност за още водни количества за района е необходимо да се проведат срещи с ресорните институции. Проектът е свързан с изграждането на тръба в село Биволаре, която да доведе до Плевен определено количество питейна вода.

В същото време Ловеч се снабдява с вода 95% от довеждащия водопровод „Черни Осъм“. С цел намаляване на водозагубите местното ВиК дружество има проект със строително разрешение за подмяна на 1.2 км. вътрешна мрежа в града, от които са изпълнени около 600 м. Останалите 600 м ще бъдат подменени до края на годината. Дългосрочно решение на проблемите с водоснабдяването в района е изграждането на язовир „Черни Осъм“, смятат експертите. Проектът обаче стои на трупчета от десетилетия, а идеята за довършването му периодично се подновява (и около избори). Изграждането му ще отнеме години, а финансирането към момента е неясно.

Това написаха по темата от КАПИТАЛ

kuker-bg.com
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР