Съвета на Децата Плевен с одобрени кандидатури

villagrivitsa

На свое заседание Областната комисия за извършване на подбор въз основа на постъпили кандидатури от общинските администрации за включване като членове в Съвета на децата извърши класиране за следващ, национален етап на подбор.

Комисията бе председателствана от Николай Абрашев Областен управител на област Плевен, и включва представители на Областна администрация, ОД на МВР – Плевен, дирекция „Социално подпомагане“- Плевен, РЗИ, РУО, както и двама представители от областта, видни общественици.

Детското участие е един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето. То е свързано с правото на децата да изразяват своето мнение и да се включват в процесите на вземане на решения относно техния живот и развитие. Правото на участие е основа за активно упражняване на всички други права на детето.

Мнението на членовете на Съвета на децата се взима при разработването и реализирането на политики и програми за закрилата и развитието на децата; обсъждането на предложения до държавни институции и местни власти за развитие на образованието, детското здравеопазване, културните интереси и по всички други въпроси от интерес за децата.

В Съвета на децата участват по двама представители (титуляр и заместник) на административните области в страната.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години.

Процедурата за избор на членове на Съвета на децата е разделена на 3 нива: общинско, регионално и национално.

Общо 10 /десет/ са постъпилите кандидатури на деца от област Плевен за включване като членове в Съвета на децата, както следва:

– за членове на училищни форми за самоуправление- 5 кандидатури;

– представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса – 1 кандидатура;

– представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца – 0 кандидатури;

– индивидуални кандидатури – 4 броя.

Ето и класирането на Комисията за следващия етап – национално ниво:

1. Петър Ивайлов Трифонов – Община Плевен

2. Любена Горанова Стоилкова – Община Левски

3. Христиела Мирославова Димовска – Община Кнежа

Процедурата приключва на 30.09.2024г., когато се обявяват избраните членове на Детския консултативен орган към председателя на ДАЗД.

logiscool-pleven
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР