ПЛЕВЕНЧАНИН СТАНА СОБСТВЕНИК НА НАЙ-СКЪПИЯ ПЛОД У НАС

villagrivitsa

Агробизнесмен от Плевен брои 10 000 лева за кралския пъпеш от японския сорт Юбари. Кралският пъпеш, отглеждан в пловдивското село Трилистник, беше продаден на търг за 10 хиляди лева. Собственик на най-скъпия плод в България стана тази вечер (8 август) агробизнесмен от Плевен, съобщава bTV.

Бройка от него е търгувана и в Япония за 46 хиляди евро.

В продължение на пет дни хора от цялата страна и от чужбина наддаваха за японския пъпеш Юбари, който беше успешно отгледан на наша почва от земеделеца от Пловдив Красимир  Кумчев. С парите от пъпеша ще бъде направен фонтан с ябълка, символ на плодородието на тракийската земя.

Източник: Плевен Утре

Защо пъпешът Юбари е толкова рядък?

Пъпешите Yubari идват от град Юбари в Япония. Те са редки и сезонът на тези пъпеши е много ограничен, те зреят само от края на май до началото на август. Броят на полетата, използвани за отглеждане на пъпеша, също е ограничен, тъй като след един сезон полето не може да се използва за друга култура, докато не измине друга година. И накрая, те не могат да се съхраняват дълго и трябва да се консумират много бързо след узряване. Те са смятани за най-сладките и вкусни пъпеши в света.

Най-скъпият продаден пъпеш Yubari достигнал 5 милиона йени или 45 000 долара, и е продаден на компания Pokka Sapporo Food & Beverage Ltd в Токио. Той бил закупен през 2019 г. на търг. Това е и най-високата цена, за която някога се е продавал пъпеш.

giftspro.bg
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР