Безопасност при екстремни горещини

kuker-bg.com

Как да останете в безопасност при екстремни горещини? Когато температурите скочат до 37-38 градуса и повече, е изключително важно да вземете предпазни мерки, за да защитите здравето си. Ето някои основни съвети:

Прием на вода: Пийте поне 2-3 литра вода дневно. Увеличете това количество, ако сте активни или се потите силно. Избягвайте алкохола и кофеина, тъй като те могат да ви дехидратират.

Облекло: Носете леки и широки дрехи и избирайте светли, изработени от дишащи материи като памук или лен дрехи. Избягвайте тъмните цветове, тъй като те привличат повече топлина.

Ограничете дейностите на открито: Опитайте се да останете на закрито между 10:00ч. сутринта и 16:00 часа, когато слънцето е най-силно. Планирайте дейности на открито за рано сутрин или късно вечер.

Охлаждане: Използвайте вентилатори, климатик или вземайте хладен душ, за да понижите телесната си температура. Осигурете добра вентилация в жилищното си пространство, за да подпомогнете циркулацията на въздуха. Прекарвайте време на обществени места с климатик, като молове или библиотеки, ако нямате климатик у дома.

Яжте леки ястия: Изберете по-малки, по-леки ястия, които са по-лесно смилаеми. Включете течни храни, супи и добре снабдени с витамини храни като плодове и зеленчуци.

Внимание: При симптоми като замаяност, главоболие, гадене и прекомерно изпотяване, е препоръчително да потърсете медицинска помощ. Силно чувствителни на топлина са възрастните над 65-годишна, малки деца под 4-годишна възраст, спортисти, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности.

В градски условия може да се изпадне по-лесно в състояние на топлинен удар, заради което допринасят асфалтът и близкото разположение на сградите, ограничаващи движението на въздуха. Какво можете да направите, за да окажете помощ? – Вижте в картинката:

logiscool-pleven
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР