Как общински съветник възстанови един изгубена за Плевен реликва?

medal-otlochie-pleven
logiscool-pleven

Николай Маринов е общински съветник от състава на Общински съвет – Плевен, заместник – председател на местния парламент и заместник – председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ е отговорен за това днес да можем да се радваме на почетния знак на града ни, забравен преди години . Николай Маринов представи почетния знак на седмичното оперативно заседание в Общината и връчи единствения образец от него на кмета Георг Спартански в качеството му на стопанин на града, това съобщиха от община Плевен. Почетния знак на Плевен е възроден и отново ще има своето заслужено място сред символите на града. 

Самият откривател г-н Маринов сподели, че поради своя интерес към историята и разговор по повод почетните символи у нас попаднал случайно на знака. От там той започва своето търсене, в което се оказва, че в България единствен производител на ордените, медалите и останалите официални държавни отличия е Монетният двор. Разглеждайки страницата му установил, че дружеството предлага само пет почетни знака на градове в страната и един от тези знаци е именно на град Плевен. Това от своя страна го подтиква да намери контакт с дружеството и след близо 4-месечна кореспонденция, срещи, разговори и проучвания успял да възвърне забравеното съкровище. Той сподели, че с цел набавяне на повече информация за почетния символ е издирвал информация и в Държавния архив, и в Регионалния исторически музей. Единствената запазена следа е в Монетния двор, където се съхранява технологична карта за изработката, но няма ясни сведения за това кой е автор на проекта за отличието, през коя година е създадено.

Самият знак представлявлява изображение на параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец“ на лицевата страна, а на обратната му страна е надписът „Плевен“ красиво оформени във вида на медал. Според кмета на Плевен – Георг Спартански той е изработен преди 9 септември 1944 г. , той изказа и желание за това дали новите почетните граждани на Плевен да бъдат удостоени именно с този почетен знак, а не както досега със златна значка,  след като новият Общински съвет влезе в правомощията си.

Николай Маринов призова всеки гражданин на Плевен, който има информация за този почетен знак на Плевен под една или друга форма, да се свърже с общинската администрация, за да се попълни, доколкото е възможно, тази празнина в историята на града ни.

giftspro.bg
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР