“Самодивата и караконджулът” и Диляна Николова

logiscool-pleven

Днес искаме да Ви разкажем за Диляна Николова, авторката на книгата “Самодивата и караконджулът” . Тя е привърженик на родния фолклор и обича да пътува из прекрасните кътчета на родината ни. Изповядва идеята, че „помагайки и подкрепяйки се може да постигнем наистина страшно много.“, а с издаването на книгата цели възвръщане на интереса към старите ритуали, обреди и наричания. Ето и въпросите на които авторката отговори за нашите читатели:

1-Какво роди идеята за “Самодивата и караконджулът”? – Идеята се роди, докато пътувахме към Триград. Слънцето печеше, бях отворила прозореца на колата, лекият повей на вятъра погалваше с аромата на хилядите билки, с които бяха обсипани тучните поляни. Погледах мъжа си и му се усмихнах с думите: „По тези поляни сигурно нощем скитат самодиви, толкова близо до звездите и луната.“ Той на шега ми отговори, смеейки се: „Дам, и караконджули сигурно“. Така заживях в историята.

2-Коя е любимата Ви приказка от детството? – Любимата ми приказка от детските години е за Магарешката кожа. Човек никога не е това, което само се вижда първоначално. Във всеки от нас се крият сили, за които дори и не подозираме и когато се наложи да ги използваме учудваме сами себе си. Някои наричат това сила на волята, други – на вярата, в книга първа Изборът от поредицата Самодивата и караконджулът е описана като духовна ценност, която се разгръща дарявайки радост, щастие, позитивизъм, блага дума на другите. И тази положителна енергия се връща стократно.

3-Кой е любимият Ви автор? Ангел Каралийчев. Творчеството му винаги ме е пренасяло в един по-добър и красив свят и е докосвало с истината в историите си като Ледени дантели, Тримата братя и златната ябълка, Mара Пепеляшка и др. Желанието ми е децата отново да използват думата змей вместо дракон и тази културна ценност, която сме наследили от прародителите си да бъде запазена, предавана и повтаряна и от бъдните поколения.

4- До какви легенди от фолклора ни се докоснахте по време на работата по книгата?  – Оказа се, че имаме невероятни легенди, за които почти никой не е чувал. Като тази за самодивското езеро и бог Перун, който се ядосал на дъщерите си. Или легендата за змея, който се влюбил в девойка от село Змейово и децата им имали закърнели крилца под мишниците. Последният им наследник казват, че е починал през 20-те години на миналия век и къщата още стои в далечния край на селото, под пещерата в планината на змея. Инетересен факт е, че хората от селото и до днес вярват, че змеят ги пази и наистина градушки в селото не са валяли, откакто се правят официални измервания. Легенди има и за самодивите, и таласъмите, и караконджулите, както и за русалиите. Всички тези български същества са вплетени в една съвременна история на девойка, която трябва да направи своя избор каква иска да бъде.

6-До кого искате да достигне книгата Ви? – Бих искала книгата да достигне до всички, които трепват щом чуят звуците на гайда, които се развълнуват, щом погледа им се зарее сред море от планини, или съзнанието им се успокои от ромона на бистрите планински потоци.

7-Какво да очакваме в книга втора? – Книга втора се казва Истината и е свързана с онази истина, която таим в себе си и която някак знаем, но отнема време да достигнем до нея. Свързана е с израстването, с борбата между добро и зло, с това да намерим сили да бъдем себе си и да не се страхуваме да се борим за обичта си и за принципите си. В тази част ще се разкрият традиции и обреди като нестинарството, като наричането, но и като урочасването и магията. Историята ще ни отведе до скалното образование Халката и Сините скали край Сливен, ще прекоси Розовата долина и ще се потопи в горите на Странджа, където мистицизмът е доказан и днес.

Скъпи приятели, можете да разгледате официалният сайт на авторката тук: www.samodivata.eu

kuker-bg.com
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР