Какво очакваме от имотите през 2023 г. ?

TOP NUTS

Последните няколко години в Плевен се забелязва значително увеличаване на интереса към недвижими имоти и към ново строителство и това повиши чувствително цените в града.

Над 540 разрешения за строеж са издадени от Община Плевен за 2022 г. сочи представен от Главния архитект Светослав Митев отчет, това събуди темата, която искаме да обсъдим днес, а именно „Какво очакваме от имотите през 2023 г. ?“

По темата разговаряме с Кристиян Цветанов мениджър “ Адрес – недвижими имоти“ за град Плевен.

1. 2023 г стартира ли с търсене на имоти подобно на миналата година?

  • Новата 2023 година, започва по-динамично и с по-големи обеми от търсещи имоти сравнение от началото на 2022 година. Пазара на имоти в гр. Плевен все още е във възходящ тандем, има много нови Продавачи на старо и ново строителство, както и нов тип Купувачи, които излязоха на пазара.

2. Какво ново можем да очакваме от пазара на имоти в Плевен?

  • Никой не може да прогнозира, какво точно ще се случва занапред с пазара на имоти. В момента пазара в гр. Плевен е стабилен, има достатъчно и Продавачи и Купувачи, които да регулират пазара в града.

3. Предвижда ли се цените да продължат да растат?

  • Ръста на цените на имотите според нас спря около м. Септември 2022 година и към днешна дата няма прекомерно увеличение. Имотите които виждаме в интернет на невъзможни цени са само и единствено спекула, а също така щом седят в обяви, значи са непродаваеми на тези цени. Все пак, точната цена на имот, е тази на която е продаден ! Повечето оферти подлежат на договаряне.

4. Кредитирането на имоти ще бъде ли по-достъпно през 2023 г. ?

  • Кредитирането последните 2 години е широко достъпно за всички потребители, които искат да вземат своя мечтан дом. Имаме достатъчно банкови институции, които имат различни условия и изисквания, както и промоции за продукти всеки месец. Голямото увеличение на лихвите с което ни плашеха, за момента не се е случило. Да, банките повишиха с около 0,5 % лихвите си, но към момента това не е повлияло на пазара. Купувачите използват този финансов инструмент, все пак лихвите в България са едни от най-ниските в Европа.

5. Очаква ли се нова вълна на търсене на къщи по селата на областните градове?

  • Темповете на търсене на къщи в града и по селата се увеличава ежемесечно, като това по нашата статистика е равно на търсенето на 2стайни апартаменти в жилищните квартали. Цените на имотите в близките села се покачиха значително последните 3 години и са равни на тези на 2 стайни жилища в града.

6. Какви са прогнозите за ново строителство в града?

  • Новото строителство в града се развива ежемесечно, като нови проекти се започват и изпълняват във всеки жилищен квартал и булевард в града. Има вече и завършени сгради с Разрешение за ползване, което най-много плашеше Купувачите, но вече запознаха да свикват с идеята, че могат да купят и на “ЗЕЛЕНО“ или в процес на дострояване и завършване. В града вече има доста строители и инвеститори, което е добре като конкуренция, което ще ги накара да изпипват проектите си и да направят сградите по-добри места за живеене.

7. Има ли увеличение и при търсенето на имоти за бизнеса?

  • Плевен винаги е бил индустриален град, въпреки че последните десетилетия множество предприятия са били затворени. Последните 3 години в града се забелязва интерес от множество инвеститори за бизнес имоти и фабрики. В момента има силно търсене на халета, складове, магазини, фабрики и парцели за жилищни или бизнес нужди. След завършването на магистрала „Хемус“, бизнес потока към града ще се увеличи многократно и локацията ще бъде по-привлекателна за инвестиции.

Надяваме се да сме Ви били полезни, ако Вие имате конкретни въпроси към специалистите от “ Адрес – недвижими имоти“ за град Плевен, можете да ги зададете тук.

 

 

 

 

 

kuker-bg.com
kuker-bg.com

1 коментар

  1. Интересно е. И аз забелязвам положителна промяна в града, предполагам затова цените са нагоре.

ОСТАВИ КОМЕНТАР