Новоизбраният кмет на Плевен посочи нарушения в местните избори и натиск срещу негови застъпници и симпатизанти

Георг Спартански
kuker-bg.com

Новоизбраният кмет на община Плевен – Георг Спартански, посочи нарушения в местните избори и натиск срещу негови застъпници и симпатизанти на първата си пресконференция днес след балотажа в пресклуба на БТА.

Той изложи факти, свои разговори и есемеси с ръководството на полицията, както и примери за промени в резултатите от гласуването в негова вреда, след акции срещу „купуване на гласове“.

Спартански заяви, че очаква анализ от полицията до каква степен мерките им срещу търговията с гласове са дали резултат. Той допълни, че ако не получи отговор на поставените от него въпроси,

обмисля и вариант да информира посланиците на страните от ЕС

защото проблемите касаят провеждането на изборите в седмия по големина град в България.

Гражданите на Плевен показаха истинското си лице на тези избори – че са хора със самочувствие, че не се огъват, че са достойни и обединени около каузата за Плевен, каза Спартански.

По думите му неговият инициативен комитет, застъпниците и симпатизантите му са устояли на „всякакъв натиск“. Изборите потвърдиха доверието в моята кандидатура, защото запазих водачеството си от началото до края на вота, изтъкна той.

Вероятно съм шампион по черен пиар

Запазих мълчание, не считам да влизам в бой с бухалки, защото изборите са интелектуално състезание. Кафявата кампания срещу мен им изигра лоша шега. Черният пиар донесе за моя опонент обратен ефект“, коментира Спартански.

Той посочи случай, при който потърсил контакт с началника на ОДМВР, но той не му вдигнал телефона, а по-късно получил уверение от него, че се прави всичко възможно да се елиминира купеният вот.

Новоизбраният кмет заяви, че има информация за арестувани негови застъпници, на които повдигали обвинения за купуване на гласове. Той допълни, че на негови застъпници в ареста е внушавано да признаят, че са виновни и да подпишат споразумение, че са щели да купуват гласове в негова полза.

„Питам –

къде е българската полиция?

Моите претенции не са към оперативния състав, а за това, какви заповеди са им издавани. Питам – има ли държава, която иска да се справи с този политически бандитизъм? Питам – колко застъпници на моя опонент са задържани от полицията“, добави въпросите си Спартански. „Няма да позволя с нечистоплътни машинации държавни институции да петнят името ми. Не може така тежко държавната машина да мачка. Държавата има тежък проблем – валят от цялата страна сигнали за купен вот в малцинствени райони“, коментира още той.

Новият плевенски кмет обеща да бъде кмет на всички – и на гласувалите и на негласувалите за него. Изрази увереност, че в следващите седмици ще има разговор с централните власти. Убеден е, че „държавата ще бъде майка за всички“. По отношение на общинската администрация посочи, че ще направи оптимизиране, ако се налага.
На въпрос на БТА Спартански отговори, че проблемът с купения вот може да се реши само в държава, в която има политическа воля.

giftspro.bg
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР