Оптимистите живеят по-дълго

TOP NUTS

Оптимистично настроените хора имат по-голям шанс да живеят дълго и щастливо от песимистите, предаде ТАСС, позовавайки се на Би Би Си, предава БТА.

До този извод са стигнали американски учени въз основа на резултатите от изследване, обхванало близо 70 000 жени и 1500 мъже, наблюдавани в продължение съответно на 10 години и 30 години.

Специалистите от Медицинския колеж към Бостънския университет са проследили промените в здравословното състояние на изследваните лица в зависимост от житейската им нагласа. Били са отчетени и фактори като възрастхронични заболявания, депресивни състояния, вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол.

Анализирайки данните, учените са установили, че оптимистите живеят с между 11 и 15% по-дълго от песимистите. За хората с позитивен мироглед освен това шансът да доживеят до 85-годишна възраст е с между 50 и 70% по-голям, отколкото за песимистично настроените индивиди.

Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите живеят по-дълго от песимистите. Сред възможните обяснения е, че хората с позитивна нагласа по-лесно контролират емоциите си и се справят по-успешно в стресови ситуации. Следователно те са по-добре защитени срещу негативните ефекти от стреса.

Специалистите отбелязват, че песимистите могат да се възползват от различни техники или терапии, за да променят нагласата си и съответно качеството си на живот.

giftspro.bg
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР