Направиха водка с вода и ръж от Чернобил

logiscool-pleven

Това е единствената бутилка – треперя, когато я държа в ръце“, посочва професор Джим Смит, внимателно повдигайки бутилката с водка „Атомик“, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Домашният алкохол, направен от зърно и вода от Чернобилската забранена зона, е първият потребителски продукт, който идва от изоставената зона около авариралата ядрена централа.

Екип от учени започва проекта по дестилиране на водката, като засажда посеви във ферма, разположена в забранената зона. „Идеята ни беше да използваме ръжта, за да правим алкохол“, споделят те.

Освен професор Смит, който е от Университета в Портсмут, Великобритания, екипът е съставен от изследователи, които работят в забранената зона от години – изучавайки как земята се възстановява след ядрения инцидент през 1986 година.

Надеждите са чрез продажбата на водката да се помогне на общностите в Украйна, все още засегнати от икономическите последици от бедствието, да се възстановят.

Нашата водка е не по-радиоактивна от всяка друга водка“, посочва професор Смит. „Водата е дестилирана, а всеки химик ще ви каже, че когато едно нещо се дестилира, то се пречиства от всички замърсявания“.

„Помолихме нашите колеги от Университета в Саутхемптън, които имат чудесна лаборатория за радиоактивен анализ, да тестват алкохола, за да видим, дали ще открият нещо. Не откриха радиоактивно замърсяване  водката ни беше чиста“, посочва ученият.

Професор Смит, който работи в района на Чернобил от 90-те години на миналия век е категоричен – все още съществуват предразсъдъци към района, в който природата бавно, но постоянно се възстановява и не е заплаха за живота на хората. Той твърди, че все още има „горещи зони“ с радиоактивно замърсяване, но като цяло районът е безопасен.

kuker-bg.com
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР