Холандия забрани бурките

TOP NUTS

Холандия въведе забрана за носенето на бурки. Това стана след спорове, продължили 14 години, предава БТА.

Дрехи, които прикриват лицето, като бурки и никаби, вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения, нито в автобуси и влакове. Вътрешното министерство призова местните власти и органите на реда да прилагат забраната.

Полицията вече ще изисква забулените жени да показват лицата си. Ако не го сторят, може да им бъде отказан достъп до обществени сгради и да им бъдат наложени глоби от най-малко 150 евро.

Забранени са и други средства за прикриване на лицето като маски и мотоциклетни каски. 

Холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс нарече забраната „исторически ден“. Той коментира пред холандско радио, че това е „първата антиислямска мярка“, въведена в страната.

Не е ясно обаче до каква степен забраната ще бъде прилагана, след като няколко града, както и болници, компании за обществен транспорт и полицията заявиха, че няма да я спазват.

Франция беше първата държава в Европа, въвела забрана на бурките през 2011 г. Няколко страни като Белгия и Австрия последваха нейния пример. В Дания забраната на прикриващите цялото лице воали е в сила от една година. Досега според властите са били наложени глоби от 134 до 1340 евро в 39 случая, включително на 22 жени, носещи бурки или никаби.

В Германия досега са били въвеждани само изолирани и ограничени забрани – например, за обществените служби в провинция Хесен.

Мнозина смятат бурката за символ на потискането на жените в исляма. Критиците на забраната обаче я приемат като посегателство над религиозната свобода. Смята се, че в Холандия има около 150 жени, които носят редовно бурки или никаби.

logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР