Чудотворна икона оцеля в пожар

kuker-bg.com

През тази седмица (3-ти юли, сряда) пожар унищожи почти напълно датиращата от 19 в. църква на Казанската икона на Божията Майка, пазена в Свято-Казанския мъжки манастир в селището Чимеево, Курганса област на Руската федерация, съобщава predanie.bg. Източникът на пожара е климатик, от който пламъците се разпространили към покрива на църквата. Тя е една от трите дървени църкви в региона и е особено ценна за местните жители, както в духовен, така и в културно-исторически аспект.

Чудотворната икона, с която манастирът е известен обаче е открита цялостна, макар и лошо увредена, съобщава pravoslavie.ru. Предполагаше се, че иконата е изгоряла заедно с църквата.

„Да, тя бе открита… Но иконата заедно със своя кивот е силно увредена.“, съобщава се от мястото на събитието. Сега се очаква специалисти иконографи да проучат иконата, преди да се разбере дали тя може да възвърне предишният си блясък.

Според интернет страницата на манастира, след пожара през 1770 г. иконата е открита невредима, с изключение само на горния ляв край, както и дясната страна на Божията Майка били леко засегнати. Иконата привличала множество поклонници, търсещи чудодейно изцеление; манастирските хроники съдържат стотици случаи на чудодейни изцеления, които се свързват с иконата.

giftspro.bg
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР