Смениха датата на спектакъла „Кармина Бурана“ в Плевен заради очаквани валежи

villagrivitsa

Спектакълът „Кармина Бурана“ ще се състои в Летния театър в Плевен на 7 юни. Датата беше променена с ден по-късно заради очаквани валежи. Вълнуващата кантата на Карл Орф ще е под диригентството на маестро Найден Тодоров. Режисурата е на Надя Христозова.

„Кармина Бурана“, или както е популярна още „Колелото на съдбата“, се възприема като триумф на човека над житейските превратности и проблеми. Произведението е в 25 части за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър (14 от отделните части се изпълняват от хора). За първи път кантатата е изпълнена във Франкфурт през 1937 година, в Сан Франциско през 1958 година, в Лондон (концертно) – през 1960 година, и се налага като едно от най-предпочитаните съвременни произведения.

Ръкописният поетически сборник, известен също като „Кодекс Буранус“ (Codex Buranus), е съставен е в Южна Германия през 13-ти век, наброява над 200 стихотворения и понастоящем се съхранява в Мюнхен.

В мащабния проект в Плевен, организиран от Плевенската филхармония и Община Плевен, ще участват още Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Хорът на Русенската опера с диригент Стелияна Димитрова – Хернани, Хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска и Балетна формация при читалище „Съгласие“ с художествен ръководител Маня Николова. Солисти са сопраното Мария Цветкова – Маджарова, баритонът Александър Крунев и тенорът Георги Султанов.

В програмата са включени още произведенията „Болеро“ от Равел, „Завладяването на Рая“ от Вангелис, „Заратустра“ от Р. Щраус и „Перата на горския цар – Пер Гинте“ от Е. Григ.

Спектакълът ще бъде представен и в Ямбол. Той ще е част от събитията, с които се отбелязва празникът на града, и ще се състои на 10 юни от 20 часа в зала „Диана“.

giftspro.bg
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР