Послания за красота и любов отправи Анелия Райкова с изложбата си живопис „Зависим от Вселената“ в галерия „Дориан“

giftspro.bg

Послания за красота и любов отправи Анелия Райкова с изложбата си живопис „Зависим от Вселената“ в галерия „Дориан“ в Плевен. Експозицията беше открита снощи в присъствието на много приятели, колеги и почитатети на бургазлийката, известна и като дизайнер на телевизионното предаване „Нов дом“. Сред представителите на плевенската гилдия на художниците бяха Илиян Илиев, Валентин Асенов – Хъкъла, Страхил Найденов, Убавка Тончев, Румяна Живкова, Зоя Минева и други.

Собственикът на артспространството Ивайло Станев представи Анелия Райкова пред многобройната аудитория, като уточни, че повечето творби в първата й самостоятелна изложба в Плевен са вдъхновени от Леонардо да Винчи и неговата мисъл: „Човек не знае какво може. Той трябва да опита“.

Част от картините пък са резултат на провокация от рок групата Pink Floyd и албума им „The Division Bell“. Анелия Райкова е свързана с Плевен, тъй като е работила една година като сценограф в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Развълнуваната авторка благодари за прекрасната възможност да се срещне с плевенската публика. „Много съм щастлива да открия изложба в това прекрасно пространство, което разбрах, че съществува съвсем отскоро. Пожелавам на галерия „Дориан“ все такава любов и добро отношение към младите, нестандартни и креативни автори. Нека те да намират тук уют, в който да представят своето творчество, защото за нас, творците, това е много важно. Ателието си е ателие, но ние трябва да си намерим и публиката, така че тази връзка е много важна. Пожелавам на галерията да се развива, а името й ще се чува, защото е положила много добри основи“, каза тя.

И добави, че художниците по принцип са малко мълчаливци, защото тяхното изразно средство е друго. Авторката призна, че не обича да говори за себе си, защото смята, че това, което е изложила, трябва да говори. И изрази надежда, че платната й докосват. „Бих била щастлива, ако всеки намери нещо свое в моите работи. Това е моят свят. Надявам се да е красив и си мечтая тези работи да достигнат до хората, защото, както е казал Достоевски, красотата би спасила света. Мисля, че имаме нужда от това – имаме нужда от тази красота и от това спасение, най-вече на душите. Или както се казва, да си облечен отвътре навън, т.е. нека душите ни първо да бъдат облечени и сгрети. Ако това направим, светът би бил по-красив, по-щастлив и по-приятен за всички нас“, добави още Анелия Райков.

През 2019 година се отбелязват 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. С намигване към него, а и с усещането за взаимната ни свързаност едни с други и с цялата Вселена, Анелия Райкова е създала своята фина живопис, с която радва почитателите си. Нейната експозиция, събрала множество паралелни светове, ще остане в галерия „Дориан“ до 22 юни 2019 г.

Снимки: Панайот Йорданов

kuker-bg.com
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР