Учебна работилница „Европа“ организира поредна среща на поколенията в Плевен по проект „Диалог“

villagrivitsa

Учебна работилница „Европа“ – Плевен организира на 30 май дискусия под наслов „Диалог между поколенията – моята представа за Eвропа“. Сдружението работи по девети проект по програма „Европа за гражданите”, а „Диалог“ е вторият от тях, на който организацията е координатор. Гордост за екипа е и това, че проектът „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ – ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG) е единственият одобрен за България през 2018 г. по мярка „Европейска памет за миналото“ на програмата, който се изпълнява от неправителствена организация.

Партньори са сдружение „Заедно в Европа“ – Люнебург, Германия, Австрийско общество за детска философия – Грац, Австрия, и Eдукомарт – Атина, Гърция. Продължителността на проекта e от 1 септември 2018 г. до 30 ноември 2019 г.
„Диалог“ иска да поведе междукултурен диалог. Със съвременници на революцията от 60-те години на миналия век, на Промяната от 1981 година в Гърция и тази от 1989-а, която промени цяла Източна Европа, се проведоха интервюта на тема история, при които бяха създадени видеобиографии на граждани, преживели тези важни събития.

Младежи от пет плевенски училища и гимназии – ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов”, проведоха разговорите под ръководството на своите преподаватели Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова. Те се срещнаха с известни личности – творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти като актрисата Мариета Калъпова, творците Мария и Кирил Мескин, Диян Павлов – Джими, Антония Караиванова, Валентин Асенов – Хъкъла, фотографа Георги Великов – Чарли, обществениците Валя Минкова и Георги Панталеев, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен Андрей Романов, почетния гражданин на Плевен, писателя Пелин Пелинов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилянска, бизнесмена Станчо Тотов. Специален гост на плевенските младежи беше музикантът Васко Кръпката.

Историята на нацисткия режим и изключването по това време на автори, представители на т.нар. „упадъчно“ или „дегенеративно“ изкуство ще бъдат тема за разговор в дискусията този четвъртък. Младите хора бяха поканени да участват в конкурс за рисунка, фотография и фотоколаж, като създадат художествени творби под мотото „Моята представа за Европа“. В съприкосновението с тази конфликтна/емоционална област между „тогава“ и „сега“ се пораждат визии за една свободна и отворена Европа, без ограничение на въображението. Творбите на младите европейци вече са изложени в ХГ „Илия Бешков“.

Всичко чуто, преживяно и сътворено ще е фон и импулс за подиумната дискусия на тема „Диалог между поколенията – МОЯТА ПРЕДСТАВА ЗА ЕВРОПА“, която ще се проведе на 30 май 2019 г., четвъртък, от 14:30 до 16:00 часа в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен. Специални гости ще бъдат някои от „героите“ на видеобиографиите. В събитието ще участва и представител на Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“. На финала ще бъдат наградени отличените в конкурса за рисунка и колаж.

Дейностите по проекта ще приключат през ноември тази година с международно изложение в Градския музей на Йена за 30-годишнината от падането на Берлинската стена. По време на дискусиите и дейностите се събират предложения и конкретни текстове за изявление, което накрая ще се връчи на членовете на новоизбрания Парламент на ЕС.

logiscool-pleven
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР