Младостта, красотата и фолклорното богатство триумфираха на фестивала „Гергьовски люлки” в град Левски

kuker-bg.com

Младостта, красотата и фолклорното богатство триумфираха на фестивала „Гергьовски люлки”, който се състоя вчера в град Левски. Впечатляващо тази година беше участието да деца и млади хора. Расте и качеството на изпълненията, както и стремежа на изпълнителите да участват във фестивала с автентични български народни носии, отчитат организаторите Община Левски и НЧ „ Георги Парцалев-1901”.

Всички около 550 участници, две трети от които деца и млади хора , получиха грамота за участие. Професионалното жури присъди 19 златни, 17 сребърни и 14 бронзови медала, които бяха връчени официално в празничната вечер. Наградата на кмета на община Левски спечели Детски танцов състав „Весело хорце” – гр. Велики Преслав.

Наградата на журито спечели СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим. Отличието на спонсора получи дуета Мария-Йона Янкова и София Миланова от Медицински университет – гр. Пловдив. Награда получи и най-малкият участник – петгодишният Георги Стаевски от Частна музикална школа в гр. Свищов. Най-възрастният участник – Богомил Евтимов от с. Стежерово, също беше отличен.

Раздадени бяха и награди от спомоществователи. Приятна изненада беше участието на председателя на журито проф. д-р Тодор Киров, ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, с Хора за народни песни от Медицински университет – гр. Пловдив. Съставът е сформиран в края на миналата година от студенти, медицински сестри и лекари и това беше първото му участие във фолклорен празник. ”Чувствам се уютно в град Левски. Конкурсът е прекрасен, защото дава възможност за изява и стимул на певци, танцьори, инструменталисти и хумористи. Това е една възможност хем да стане празник за града и хората, хем те да премерят сили”, коментира проф. Киров.

kuker-bg.com
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР