Акциите на Областна администрация и Плевенския затвор за почистване на Кайлъка продължават

Боклук в Кайлъка през уикенда
logiscool-pleven

Акциите на Областна администрация и Плевенския затвор за почистване на Кайлъка ще продължат, заяви областният управител Мирослав Петров пред журналисти. Той изрази благодарност към директора на Плевенския затвор Иван Петков, който разреши 20 затворници да се включат в акцияjd по почистване на Кайлъка на 1 февруари 2019 г. Петров увери, че съвместната дейност по почистването на парка ще продължи регулярно по 2-3 пъти в месеца, като във времето мероприятията ще бъдат учестени.

„Ние нямаме бюджет за парк „Кайлъка“, това за нас се явява малко като „извънкласна дейност“. Ние сме администрация, която администрира. По стечение на обстоятелствата парк „Кайлъка“ като защитена местност е в структурата на Областната администрация, но нямаме нито техническите средства, нито финансовите възможности, за да го поддържаме. Най-логично би било създаването на някакво предприятие или някаква структура, която да има финансиране и да може да обгрижва този парк“, поясни Петров.

Администрацията е имала намерение да участва с проект за Кайлъка по програма ПУДООС, но се оказва, че не може да бъдат бенефициент. „Ние не отговаряхме на критериите за устойчивост, тъй като нямаме такъв персонал – нямаме багеристи, нямаме лесоинженери, които да могат да поддържат парка, и това редуцира възможността ни за участие“, каза още Петров.

„За съжаление това е ситуацията около Кайлъка. Може би една общинска администрация по-удачно би се справила със собствен бюджет по този въпрос, но Общината трябва да го пожелае и Общинският съвет да го приеме на сесия. За момента ние правим това, което ни е по силите – с доброволци, НПО-та и др. Има заявени намерения от инициативни комитети, които искат да помагат в някаква форма, но Кайлъка ни е някакъв вид проблем за момента“, добави областният управител.

logiscool-pleven
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР