Директори на училища и началникът на РУО – Плевен участваха в конференция „Ценности и образование“ в София

kuker-bg.com

Директори на училища и началникът на Регионалното управление на образованието в Плевен Албена Тотева участваха в провелата се днес в София конференция „Ценности и образование“, на която беше коментиран проект на Национална стратегия за възпитание на учениците, разбработван от МОН съвместно с учители, експерти и социални партньори. В събитието се вкючиха още университетски преподаватели, учители и началници на регионални управления на образованието от цялата страна и бяха коментирани добри практики на взаимодействието между училищните институции и родителите.

„Младежите трябва да бъдат възпитавани в ценности, по които има обществен консенсус. Това са например толерантност и уважение, нравствени ценности, граждански и патриотични ценности”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Доц. д-р Антоний Гълъбов от Нов български университет очерта огромния проблем днес – все по-бързият и лесен достъп до информация. По думите му това руши знанието. „Големият проблем е как учим, как запомняме“, посочи той.
Мисията на образованието според него е да увеличи социалните шансове на младите хора, като ги научи да създават ново съдържание в полза на другите хора.

По време на дискусията бе отбелязана голямата роля на извънкласните дейности, посещението на най-разнообразни културни институции, както и включването в групи за изучаване на религия за възпитанието на ценности. Специален акцент бе поставен върху подготовката на учителите и директорите – лидери.

Според министър Вълчев с проекта на Стратегията МОН се надява да провокира разговор в какви ценности искаме да възпитаваме децата си, както и какви са инструментите, с които осъществяваме тази възпитателна работа. В заключение на дебата началникът на РУО – Плевен Албена Тотева заяви, че българското училище е едно работещо училище, българският учител е и винаги е бил носител на ценности, а Стратегията е обединяващ документ, структуриран опит и място, където всеки може да открие своя стимул.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова отбеляза, че в образованието има добри традиции и учителите са тези, които носят заряда да насочат към ценностите своите ученици. Идеите от дискусията, както и споделените по време на обсъжданията в страната предложения, ще бъдат включени в Стратегията за възпитателната работа в училище.

Заглавна снимка: МОН

giftspro.bg
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР