Стоматолозите в Плевен предлагат да бъде поставена паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов

TOP NUTS

Районната колегия на Българския зъболекарски съюз в Плевен предлага да бъде поставена паметна плоча в града на видния български стоматолог д-р Маргарит Маргаритов, информират от местния парламент. Предложението е внесено в деловодството на Общинския съвет. Преписката е разпределена за разглеждане в Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Дата за заседанието предстои да бъде насрочена.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17 февруари 1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През есента на 1934 г. започва частна практика в София. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност „Челюстно-лицева хирургия“.

За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа и получава докторска степен. Патентова в Германия пастата за зъби Lacalut. Според германското законодателство срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи тогава в България. В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е и на три учебника. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.

„В името на д-р Маргарит Маргаритов, нашата колегия се обедини около създаването на паметна плоча, която да бъде поставена на фасадата на сградата, която всички наричаме „Стоматологията“ (в непосредствена близост до входа й). Смятаме, че д-р Маргаритов трябва да бъде разпознаван, уважаван и помнен от нашите съграждани, защото с делата си доказва, че Плевен дава на нашата държава едни от най-важните, доблестни и почтени сънародници! Нека заедно покажем, че ценим своите предци, като взимаме пример от тях и допринасяме за по-доброто бъдеще на съгражданите и сънародниците си“, завършва предложението с вносител д-р Павлин Стефанов, председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз.

giftspro.bg
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР