С мащабната оратория „Заветът“ три културни института честват 90 години от рождението на Александър Танев

TOP NUTS

С мащабната оратория „Заветът“ от Александър Танев ще бъде отбелязана в Плевен 90-тата годишнина от рождението на известния български композитор и общественик. В събитието ще участват Плевенската филхармония, Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Детски хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска. Четец ще е актьорът Веселин Плачков, а солист – баритонът Александър Крунев. Произведението е по текстове на Николай Зидаров и исторически документи от IX, X и XIII век. Концертът ще се състои на 8 ноември, четвъртък, от 19 часа в зала „Катя Попова“.

Ораторията „Заветът“ е създадена по случай 1300-тата годишнина от основаването на българската държава и е изпълнено за пръв път на 1 март 1982 година в залата на Драматичния театър в Шумен. Мащабната творба включва шест части – „Бащини думи“, „Родният дом“, „Мадарският конник“, „Бран за Плиска“, „Избраници на час съдбовен“ и „Вечна слава“.

Александър Танев е роден на 23 октомври 1928 година в Будапеща. Основната цел, която следва като като композитор, е запазването и развитието на българската песен. Автор е на 3 оратории и 5 кантати, 2 концерта за пиано и симфоничен оркестър, на Концерт за ударни и духови и други оркестрови творби, на камерни произведения. Написал е повече от 60 хорови песни за смесен, мъжки, женски и детски хор, много от които са сред представителния репертоар на съставите, изпълняван и на авторитетни международни и национални конкурси и фестивали, на музика към театрални постановки и други.

Диригент е на Академичния хор (1962-69 г.). От 1970 г. е преподавател по композиция в Българската държавна консерватория. Професор (от 1986 г.) е в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на ДМА и негов декан (1985-¬93 г.). Има активна музикално-обществена дейност за изграждането и развитието на хоровата самодейност в България.

logiscool-pleven
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР