С няколко концерта и други мероприятия честват 85 години от рождението на Божко Шойков в Плевен

kuker-bg.com

С няколко концерта и други мероприятия ще бъде отбелязана 85-та годишнина от рождението на Божко Шойков – дългогодишен директор на НУИ „Панайот Пипков“ и диригент на Хор „Кайлъшко ехо“ в Плевен. Утре, 30 октомври, в 17 часа ще бъде поднесен венец пред барелефа на музиканта в училището, след което ще бъде открита изложба „Музиката е моя религия“. В 18 часа започва тържествен концерт на ученици от училището, който ще се състои в концертната зала на училището.

Празниците продължават на следващия 31 октомври. В 17 часа започва „Среща на поколенията“, в която негови приятели и близки ще споделят спомени. В събитието ще се включат дъщерята на музиканта Венцеслава Шойкова, Хор „Кайлъшко ехо“ с ръководител Веселка Дундакова и ученици от училището.

Концерт на Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Детски хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска ще изнесат концерт на 2 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Солисти ще са цигуларите Чавдар Вълков, Любомира Тодорова, Христофор Маринов и Виктория Маринова, както и певците Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова – мецосопран, Георги Султанов – тенор, и Пламен Бейков – бас. Водещ ще е дъщерята на Божко Шойков – Венцеслава Шойкова. В програмата са включени Концерт за 4 цигулки и струнен оркестър от А. Вивалди, „Малка сюита“ от К. Дебюси и „Ода на радостта“ – финал на симфония № 9 от Бетовен. Диригент ще е Оливие Олт от Франция.

Бивши възпитаници на НУИ „П. Пипков“ ще се изявят в камерен концерт на 3-ти ноември от 16:00 часа, който ще се проведе в ХГ Колекция „Дарение Светлин Русев“ в Плевен. Солисти ще са Зорница Иларионова – цигулка, Ваня Пешева – пиано, Георги Иванов – цигулка, Силвия Стоянова – пиано, Маргарита Калчева – контрабас, Румен Цанов – пиано, Любен Илиев – пиано, дуото Десислава Цанкова – пиано, и Венко Цанков – цугтромбон, Данчо Радевски – кларинет и Венцеслава Шойков – цигулка.

kuker-bg.com
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР