Мариета Конова подреди цветна и зареждаща експозиция с парижки мотиви в галерия „Дориан“

villagrivitsa

Колоритна, топла и зареждаща експозиция „Осмисляне“ откри Мариета Конова в галерия „Дориан“ снощи, 17 октомври. Тя получи заслужени поздрави от приятели, колеги, свои студенти и почитатели за парижките си вдъхновения, изобразени с масло и акрил.

Честта да представи художничката пред многобройната аудитория имаше Мирослав Минчев, директор на Художествена галерия „Илия Бешков“ и състудент на авторката. „Благодаря на Иво Станев за поканата да представя Мариета. Последните автори, с които ни среща галерия „Дориан“, са изключително интересни. Те не само показаха много качествени творби, но и разнообразиха плевенския културен афиш, в който сме свикнали да виждаме предимно едни и същи художници. Поздравления от сърце, за това, което правите! Трудно ми е да говоря за Мариета Конова, защото се познаваме с нея от малко повече от 30 години. Тя е родена в град Габрово и е изпълнена с много енергия и ентусиазъм. Винаги носи две дини под една мишница и успява да свърши всичко“, сподели Минчев.

И добави факти от биографията на художничката, която започва да се занимава от ранна възраст с изобразително изкуство. Завършва Художествена гимназия в София със специалност текстил. В последствие се дипломира във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност живопис, степен магистър – Факултет по изобразително изкуство. Има следдипломна специализация „Живопис” на тема „Контрасти”(1998). От 1999 г. работи като преподавател по „Живопис”, „Орнаментална композиция” и „Цветознание” в катедра „Църковни изкуства” при Православния богословски факултет на ВТУ. От 2015 г. е доктор по изкуствознание и изобразително изкуство.

„Мариета учи младите художници на нещо, което на пръв поглед изглежда много обикновено, а всъщност е много сложно. Това е силата и значението на орнамента, който съществува, откакто съществува човешката култура. Той е преминал през всички цивилизации и е оцелял, което доказва, че силата и философията му са много устойчиви. И Мариета успява да внуши това на студентите си по един много категоричен начин“, информира още Минчев.

Освен с преподавателска дейност и учене, художничката успява да се занимава и с обществена дейност. „Няма човек с такава енергия и не случайно тя е председател на групата на великотърновските художници. Организира изложби, фестивали, симпозиуми. Аз много добре знам колко енергия отнема всичко това и й свалям шапка, а колегите трябва да са й много задължени за работата, която върши.

Паралелно с всички ангажименти, Мариета Конова се занимава неуморно и с живопис. С годините тя си изгради собствен разпознаваем стил. Картините й са като нея – силно емоционални и силно цветни, което е запазена нейна марка. Използва имприматура – цветен тон, върху който изгражда композицията. Този първоначален цвят подсказва от самото начало емоцията и накъде биха могли да се развият нещата. И това е една много интересна симбиоза в нейните картини. От друга страна малко са авторите които могат толкова смело и с толкова усет да съчетаят толкова рафинирано напълно противоположни и контрастни цветове. Тя редува доста контрастни цветове с приглушени и внимателно подбрани и това създава една хармония, като при витражите. Няма нейна картина, която да не носи емоция, и то положителна – като самата нея“, анализира творческия й почерк Мирослав Минчев.

Конкретната й изложба „Осмисляне“ в Плевен той определи като откритие и провокация, родена по време на двумесечната творческа практика на художничката в ателиетата на Cite internationale des arts в Париж по резидентна програма на СБХ.

„Париж винаги вълнува творците, независимо дали са художници, артисти, музиканти. Мястото, на което повече от 150 години художественият авангард се запознава, твори и се вдъхновява. Такъв чувствителен човек като Мариета няма как да не е повлиян силно от такова място и да не изрази това в творчеството си. Аз съм приятно впечатлен и виждам много нови неща. Пожелавам ти да продължиш да си толкова активна, да си все така усмихната и цветна и да посетиш много места, които да те провокират за такива чудесни картини“, каза Минчев и даде думата на авторката.

Тя поясни, че резидентната програма, по която български артисти пребивават в Париж и творят, е чудесна. Ателиетата са общо две и за практика за една година ги посещават 12 автори. С изложбата си „Open studio“, която включва 24 от показаните творби в галерия „Дориан“, Мариета Конова участва в голям тридневен фестивал с 80 арт събития в Париж. Той се състои от 7 до 9 септември 2018 г. и е организиран от общо 28 институции. Сред работите в изложбата в Плевен е и портрет на художника Валентин Асенов – Хъкъла, който авторката е нарисувала преди години на пленер, в който и двамата участват, а сега е решила да го изненада, като му подари картината.

„Вие в Плевен сте първите в България, които виждате тази експозиция. Това, естествено, не е случайно. За мен винаги присъствието ми тук е много емоционално. Благодаря на Мирослав Минчев и на галерия „Дориан“ с управител Иво Станев. Моля ви да подкрепяте това арт пространство, за да може то да се разработва и да продължава да развива дейността си“, каза още художничката и покани многобройните си гости да разгледат експозицията и да й пожелаят на добър час с чаша вино.

logiscool-pleven
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР