Заводът за автомобилни компоненти в Плевен ще започне работа до края на 2018 г

logiscool-pleven

„Официалната церемония за “първа копка” на нашия завод в Плевен потвърждава стратегията за разширение на „Леони“ в Източна Европа. Това е радостно събитие както за България, така и за нашата компания. Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна. Част от нашата мисия в региона ще бъде не само да сме полезни икономически, но и активно да допринесем за социалния му живот“, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в „Леони“, направление “Кабелни системи”.

Инвестицията на най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили е на стойност 32 млн евро, от които 16 млн евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване. Новата производствена база се очаква да започне функционирането си до края на 2018 г. и ще осигури между 2000 и 2500 нови работни места в региона.

Площта на завода в Плевен е 28 120 кв. м, от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения. Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г. според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн евро. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“, обяви, че днешният старт на строителството на този завод е плод на двугодишния ентусиазъм в работата на „Хоризонт-Иванов”. Той Благодари на Леони за партньорството и доверието и беше категоричен, че това е успех не само за „Хоризонт-Иванов” като строително-инвестиционна компания, а и за България.

Сред присъстващите на официалната церемония за първата копка бяха вицепремиерът на Република България Томислав Дончев, който от сцената сподели, че да бъдеш инвеститор се изисква смелост и поздрави компания Леони за правилното решение да изберат България като място за инвестиция. “Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро“, каза още вицепремиерът.

Към гостите адресира поздравленията си и министърът на икономиката Емил Караниколов, който подчерта, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона.
Кметът на Плевен Георг Спартански беше категоричен, че за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. „Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно“, добави той.

Сред гостите на събитието бях още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител на област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, както и народни представители от Плевенски многомандатен регион, директорът на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, съветникът по икономическите въпроси на Немското посолство Хубертус Клинк, представители на местния бизнес и представители на местни и национални медии.

kuker-bg.com
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР