Художничката Моника Тошева отпразнува 30-я си рожден ден с впечатляваща изложба в галерия „Дориан“

villagrivitsa

Талантливата художничка Моника Тошева отпразнува 30-я си рожден ден с пета самостоятелна изложба, която беше открита в галерия „Дориан“ в Плевен снощи, 18 юли. Стилното събитие събра много приятели и почитатели на авторката, част от които пристигнаха специално за повода от София. Съвпаденията на рождения ден на Моника Тошева с този на Апостола на свободата Васил Левски, както и еднаквите имена на нейните и неговите родители, я провокират да приема като съдба тези факти и да живее отговорно и достойно всеки миг, сподели с аудиторията тя.

Завършила е Националната художествена академия, а в момента приключва и своята докторантура там. Работи като арт мениджър на галерия и преподавател в София, пише разкази и поезия и посвещава част от времето си на благотворителни изяви. Моника събуди любопитството на медиите покрай срещата си с пилота от Формула 1 Кими Райконен, който има в дома си портрет, нарисуван от нея. Тя обича да твори на спортни теми, вероятно защото баща й е бивш футболист на „Левски“, а тя от малка е почитателка на Формула 1, както и на стрелбата, която практикува редовно. Картина на Моника е сред официалните подаръци за Ричард Брансън по време на гостуването му у нас.

Голяма част от творбите, които авторката представя в Плевен, вече бяха аплодирани от софийския арт елит, който се събра през месец април тази година в галерия „Нирвана“ със собственик Николай Младжов, за да поздрави авторката за експозицията й „МОТО“. Интересна е историята на това заглавие, което е игра с първите срички от името й – Моника ТОшева, но всъщност главната концепция е свързана с академичното. Когато прави едно от проучванията си за своята докторска дисертация, се оказва, че е имало група художници класици, които още в началото на създаването на Държавното рисувално училище в България – днешната Национална художествена академия, са правели такива академични задачи и са се подписвали със заглавието „МОТО“.

В Плевен Моника Тошева показва част от творбите от експозиция „МОТО“, между които завладяващи пейзажи от Тоскана. Специално за изложбата в развитие в галерия „Дориан“ тя създава серия от 7 нови картини с обединяващ елемент – тъмен фон. Заглавната работа, която е и на плаката на експозицията, е една торта в стил поп арт – любим за Моника. Нежна и свежа като мента, преливаща в пастелните тонове на лятото, тортата кореспондира с провокиращите сетивата сладоледи, пасти и палми, вдъхновени от пътешествие на авторката в Италия. В същия стил е и картината морско дъно. Много оригинални са пейзажите й „Четири сезона“. Те са в триъгълна форма, каквато използва за пръв път, и съчетават любимия й поп арт и експресивността.

Особено място в експозицията заема картината, наречена ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“. Тя е един нощен поглед към уникалната сграда на архитект Никола Лазаров, която през 1984 година става дом за безценната колекция от живопис и скулптура, която академик Светлин Русев дарява на родния си Плевен. Едно от последните неща, които написа маестрото приживе, беше рецензия за изложбата „МОТО“ на Моника Тошева, публикувана в съпътстващия експозицията каталог. Академик Светлин Русев си тръгна от този свят внезапно и разтърсващо и не успя да закрие спомената изложба, както трябваше да се случи. Но Моника Тошева затвори тази нереализирана възможност, като предпочете града на маестрото и галерия „Дориан“ със собственик Ивайло Станев, за да сподели с плевенската публика своята празнична експозиция живопис.

Специален поздрав от екипа на галерията за художничката беше красив дует за флейти, който изпълниха талантливите възпитанички на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен Божидара Ивайлова и Ина Александрова. Рожденичката почерпи гостите с вкусна торта и благодари за прекрасното представяне на изложбата й и за добрата организация на специалния й личен празник. В заключение добави, че винаги идва в Плевен с неповторимо чувство, тъй като това е градът на световноизвестния творец и ерудит академик Светлин Русев, за когото винаги трябва да си спомняме с признателност и благодарност.

Експозицията на Моника Тошева може да бъде видяна в галерия „Дориан“ (на ул. „Цар Симеон“ 12) до 1 август.


kuker-bg.com
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР