Награждават отличените в Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”

Платно Панорама Плевен
kuker-bg.com

Изложба с творбите от 20-я Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението” ще бъде открита днес, 1 март, в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Събитието е в 11,30 часа. Ще бъдат наградени и отличените творби.

Конкурсът дава възможност на учениците от І до VІІІ клас, използвайки разнообразни исторически и литературни извори, да пресъздадат с художествени средства портрети на герои, паметници на признателност, моменти от националноосвободителните борби на българския народ и от Руско-турската война 1877/78 г.

Тази година в конкурса участваха 370 творби на ученици от 37 училища, 2 детски градини и 1 читалище от 28 населени места в 13 области на България. От Плевенска област участваха ученици от с. Буковлък, гр. Долна Митрополия, град Никопол, град Кнежа и гр. Червен бряг.

Участниците от Плевен са от 8 училища и 2 детски градини. Това са НУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Св. Климент Охридски”, СУ „Иван Вазов”, СУ „П.К.Яворов”, СУ „Стоян Заимов“, НУИ „Панайот Пипков”, МГ „Гео Милев”, ДГ „Слънце” и ДГ „Пролет”.

Жури присъди една Голяма награда на конкурса „Освобождението”, Награда на Регионалния военноисторически музей – Плевен, две първи, две втори, две трети и по пет поощрителни награди за двете възрастови групи: от първи до четвърти и от пети до осми клас.

Малките художници не се страхуват да експериментират. Творбите им продължават да изненадват с оригинални виждания и идеи и с разнообразни техники на изпълнение. Всички рисунки от конкурса участват в изложбата, експонирана в Панорамата, която ще бъде открита днес.

Първият конкурс през 1999 г. е на регионално ниво. Той бързо печели популярност и от 2000-та година в него вече участват и ученици от други селища, исторически свързани с темата на конкурса. От 2006 година конкурсът „Освобождението” получава национален статут и в него участват ученици от всички краища на България.

Всяка година, в навечерието на Националния празник 3 март, прекрасните детски рисунки припомнят духа на българската национална революция, връщат ни към ожесточените битки за Плевен, Шипка, Стара Загора, правят ни съпричастни към радостното опиянение от свободата.

giftspro.bg
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР