В ОУ „Д-р Петър Берон” създадоха втори в страната и първи в Плевен ученически гвардейски отряд

kuker-bg.com

В ОУ „Д-р Петър Берон” създадоха втори в страната и първи в Плевен ученически гвардейски отряд. В училището беше открит днес гвардейски музеен кът. Официални гости на събитието бяха бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, кметът на Община Плевен Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен, Албена Тотева, Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър.

„Всички ние обичаме България, тя наистина е земен рай – с нейните Рилски езера, с нейните житни поля, с прекрасните планини, с Панорамата „Плевенска епопея”, която е единствена за тази част от Европа. Днес е голям празник за вашето училище. Това се случва благодарение на ентусиазма и усилията на вашата директорка г-жа Дражева, на която благодаря, че възпитава прекрасни млади българи. Благодаря и на г-жа Ангелова, че помага за тези инициативи. Вероятно част от вас бяха на площада на 10 декември, когато участници в тържествата по повод 140 години от Освобождението на Плевен бяха българските гвардейци. От тяхната униформа, от стъпката, с която маршируват, от изпълнението на професионалния им дълг ние винаги се възхищаваме. Благодаря им отново за това, че направиха празника незабравим!“, каза в словото си Спартански.

Той благодари на Калин Сърменов, че е част от събитието, а на децата – за участието им в подобни инициативи, с които показват любовта към родния си град и България. Кметът на Плевен ги призова, да не забравят, че е имало велики герои в българската история. И където и да отидат в бъдеще да се чувствайте горди, че са българи, като го доказват с делата си.

Инициативата за събитията в ОУ „Д-р Петър Берон“ в Плевен е на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата”, и Ваня Дражева, директор на ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен. Целта е да се поддържа жив стремежът за опазване на българската история и да бъдат възкресени традициите, да се възпитават учениците в дух на патриотизъм и любов към Родината. Събитието е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.
На 9 февруари, петък, от 11.00 часа във Военен клуб – Плевен, ще се проведе ритуал по освещаване знамето на Втори ученически гвардейски отряд при спазването на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Плевен

kuker-bg.com
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР