Близо 100 плевенчани скандираха „Пирин е в беда! Спасете го сега!“ (снимки и видео)

TOP NUTS

Близо 100 плевенчани на различни възрасти се събраха на мирен протест пред сградата на Областна администрация, за да защитят Национален парк „Пирин“ от частни бизнес интереси. Протестът започна в 18,30 часа днес, в колкото е стартирал в още 15 града на страната.

Плакати с надписи „Искаме природа, не искаме бетон!“, „Чиста природа, честна политика!“, „Пирин в НАТУРА, не в арматура!“, „Аз съм Пирин“, „Да опазим Пирин от Нено Димов! Оставка!“ бяха основните послания на мероприятието, което се обяви срещу решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия План за управление.

В протеста се включиха и много деца на различни възрасти. Най-малката участничка в събитието беше Ема – на година и шест месеца.

Повече от час множеството скандираше „Пирин е в беда! Спасете го сега!“ и „Пирин не е баница“. Активистите украсиха символично елхички с пари, с което изразиха позицията си, че случващото се в Пирин е отражение на частни бизнес интереси.

Организатор на протеста е коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Гражданите искат отмяна на решението на Министерски съвет, както и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.

logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР