В Плевен представят книга за регионалните музеи в България

logiscool-pleven

Книгата „Регионалните музеи в културната инфраструктура на България” ще бъде представена в Плевен от нейните автори проф. д.и.н. Вера Бонева – ръководител катедра „Културно-историческо наследство” на УниБИТ, и Руско Русев – бивш директор на Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” в Министерството на културата. Събитието ще се проведе в сградата на Регионалния исторически музей в Плевен на ул. „Стоян Заимов” № 3 – в зала „Археология” от 14 часа на 18 януари 2018 година. Водещ на срещата ще е д-р Володя Попов – директор на РИМ – Плевен.

Изборът на плевенския културен институт за домакин на тази инициатива не е случаен, уточняват организаторите. Той е един от най-големите и авторитетни музеи в страната, с принос в историята, теорията и практиката на музейното дело у нас. Преди 15 години, през 2003 г., Регионалният исторически музей – Плевен, заедно с Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства и Съюза на учените в България – клон Плевен, организира научна конференция за история на музеите и музейното дело в България. Пак тук е създаден и отпечатан сборникът „Музейното дело в България 1950-1953 г.” от плевенските музейни дейци проф. д-р Михаил Грънчаров, почетен гражданин на Плевен, и ст.н.с. Свобода Гюрова през 2008 година.

Книгата „Регионалните музеи в културната инфраструктура на България” е пръв опит за изследване на един нов феномен – регионалните историчеки музеи в България като елемент на културната инфраструктура на страната с нови функции и отговорности. Плевенският музей ще бъде първата нейна спирка с разговор за бъдещето на българския музей.
Ще бъдат поставени въпросите за фондовата работа, за тяхното състояние и променящата им се структура, за съвременният Collections Management и прилагането му у нас. Ще се говори за финансирането на музейните организации, излизането на музея на пазара на културни продукти и разширените му социални отговорности, дигиталният сегмент на музейната дейност, състоянието на материалната инфраструктура – сградите и обектите, партньорствата с образователни и академични институции и др.

kuker-bg.com
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР