Лъжат ли ни в „черния петък“?

TOP NUTS

„Денят на големите промоции и голямото пазаруване“ или така нареченият „черен петък“ е днес, 24 ноември. Много търговци промотират от седмици невиждани намаления на стоки, включително в Интернет магазини. Да внимаваме с промоциите в „черния петък“, призова Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Той припомни, че много търговци изкуствено увеличават цените дни преди обявения ден за намаления, а после ги връщат на нормалните им нива. Така заблуждават клиентите, че се направили изгодни покупки, които са спестили финансови средства на семейният им бюджет.

Разумният потребител не подхожда импулсивно към шопинга, а внимателно планира покупките си, за да не влезе в преразход и в крайна сметка да е доволен от придобивките си. „Черният петък“ се планира дни преди да дойде. Набелязват се необходимите вещи, стоки за бита, дрехи и др. и се следят внимателно цените им, включително в Интернет, за да не станем жертва на измамници, съветват специалисти.

Ако все пак се случи да паднете в капана на изпечен мошеник, не забравяйте, че като потребители имате своите права, дори когато стоката е купена на промоция или в дни като т.нар. „черен петък“, обясни още Маргаритов.
Енергията на масовата истерия за „единствени“, „последни“, „невиждани“ и т.н. намаления в този ден може пък да ви подведе да натъпчете потребителската си кошница набързо и необмислено с напълно ненужни вещи. За да избегнете подобна емоция, влизайте със списък в точно определени магазини, набелязани предварително, или пазарувайте от проверени сайтове, за които знаете, че са коректни във взаимоотношенията с клиентите си.

Не са за подценяване опасностите, които крие в този ден и шопингът от чуждестранни сайтове в Интернет. От Европейския потребителски център предупредиха много да внимаваме и в тези потребителски пространства. Важно е да проверим предварително търговеца, който сме избрали, особено ако нямаме опит с него. Разпоредбите на Европейския съюз задължават всички търговци да публикуват на сайтовете си актуална и точна информация за контакт, пощенски адрес и условия за връщане на стоката и кой трябва да плати разходите. Не рядко тази информация е с много дребен шрифт, който може да убегне от погледа на потребителя, затова търсете целенасочено и прочетете всичко подробно и внимателно.

giftspro.bg
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР