Мелина Крумова от бандата Grimaze: Сплотена общност от млади хора свиква да е активна за цялото

logiscool-pleven

Мелина Крумова е млада, чаровна и изпълнена с нестандартни идеи, които гравитират около голямата й любов – метъл музиката. Всичките й проекти до момента са успешни и са доказателство, че когато човек мечтае вдъхновено и вярва силно, нещата задължително се случват по най-прекрасния начин. Тя е в класацията на списание „Forbes” „30 под 30” като успешен млад български предприемач. Мелина, или Мели, както я наричат приятелите й, е завършила финанси в Лондон, но се връща в България, за да сбъдва мечтите си. На 22 години хваща китарата и установява, че иска да се занимава с това. За да има място за срещи с единомишленици, създава първото рок училище в София – Rock school, което постепенно се превръща в локално общество, където се срещат приятели, сформират се банди, организират се концерти. В него вече се случват по 300 часа уроци седмично. Има сцена за репетиции и концерти и звукозаписно студио. По-късно създава същото училище и във Варна. В любимото си място за музика Мели среща останалите членове на метъл бандата си Grimaze.
Другата й сбъдната мечта и успешен проект е Drooble – социална мрежа, в която музиканти от цял свят се обединяват, за да си помагат, да творят и да се развиват заедно. „Да живеем в чистота“ пък е инициативата на групата за почистване на места, в които изнасят концерти.
Как успява един млад човек в България, воден от мечти, вяра и вдъхновение, как се заразяват хиляди българи с идеята да събират боклуците на други българи и защо метълът пречиства, сподели за читателите на Plevendnes.com Мелина Крумова след акцията по почистване на района около Малкия язовир в парк Кайлъка в Плевен.

– Мели, бандата ти Grimaze съществува от 4 години. Кои сте вие, защо сте толкова извън клишето за мрачните металисти и кое ви прави различни?
– Не знам дали сме различни. Аз предпочитам да не се определяме много. Ние сме аз, брат ми и още двама лудаци. Павел Крумов, брат ми, е вокалист, аз свиря на китара, Антон Димитров свири на бас и Неди Миладинов е на барабаните.

– Каква музика правите точно?
– Свирим метъл с елементи на дед, прогресив, груув – авторска музика. Правим си песните, които бихме искали да слушаме, но ги няма.

– Занимавате се и с доста други неща.
– Всичко, което правим, е свързано с музиката. Имаме музикално училище, звукозаписно студио и репетиционни помещения – в София и Варна. Имаме сайт Drooble, който е социална мрежа за музиканти. Чрез него музиканти от цял свят се обединяват, за да си помагат, да творят и да се развиват заедно. Ние вярваме в музиката, обичаме я, обичаме това чувство, което тя дава на човек. Затова правим, каквото можем, за да се подкрепя културата и да се преживява музиката, да се разпространява по всякакви начини, да се създава общност.

– Къде се изявявате?
– Ние сме от София, но пътуваме из цяла България и напоследък свирим и в съседните държави – Румъния, Гърция, Сърбия.

– Ангажирани сте с екокампанията „Да живеем на чисто“ – „Метъл за смет“, и тя вече вдъхновява хиляди хора в страната. Чия беше идеята за това?
– Три сезона вече обикаляме различни градове и чистим заедно с местните хора, след като предходната вечер сме изнесли концерт. Решили сме, че ще го правим всеки сезон. Пролетта на 2018 г ще е четвъртата такава кампания – искаме да включим още повече градове. Инициативата тръгна от много просто нещо – от нас самите. Ние много обичаме природата, ходим по планини, катерим се по върхове и пътуваме доста. Започна да ни прави впечатление, че е мръсничко, и решихме да чистим. В един момент си казахме: „Защо да не направим една страничка „Да живеем в чистота“, в която да качваме снимки от тези почиствания, за да информираме хората, да ги впечатляваме, да получат някаква осъзнатост, че не е красиво да се хвърлят боклуци?“ Искахме да им кажем: „Не е нужно да чистите, но поне спрете да хвърляте“. Обаче за наше учудване хората започнаха да си организират много такива акции по почистване и да ни пращат снимки от тях. Това ни провокира да чистим заедно, като правим такива турнета – така или иначе свирим постоянно в различни градове, защо да не комбинираме това с почиствания? Тези спонтанни решения в крайна сметка на мен лично много ми харесват, защото започна реално да се образува общност около тази идея. Виждам, че когато работим заедно с хората за нещо, в което вярваме, създаваме една приятелска връзка, от която и на концертите ни е по-хубаво, после като се видим, и на почистванията и въобще се създава готина енергия на радост, на вдъхновение, на надежда за по-хубав свят.

– Колко боклуци събрахте до сега?
– До преди да започнем това турне сме ги смятали, че са около 280 000 литра. С това турне може би ще станат около 360 000 литра, като си направим равносметката накрая. Но ми прави впечатление, че ние вече не броим толкова колко чували с боклуци сме събрали, а се фокусираме върху това, колко хубаво си прекарваме. Защото от път на път става все по-готино, все повече хора се включват и реално вече чистим за преживяването. Започвам да откривам очарование дори в това, че се свързваме с хората от всеки град, свързваме се с местата, виждаме някакви красиви части от тях, преживяваме местното.

– Имате ли идея по някакъв начин да увлечете още повече хора в тези мероприятия, да добавите нещо към тази кампания, да я направите още по-успешна с нещо оригинално?
– Това, което сме решили, е да направим акустичен сет. Нашата музика е тежка и не е за всички хора, въпреки че според мен метълът трябва да бъде задължителен (смее се, бел.р.), за да могат хората малко да се справят с вътрешната си нечистота. Защото метълът чисти вътрешния боклук, а пък ние чистим външния след това. Затова ще направим акустични аранжименти на нашите песни, така че музиката да е малко по-приемлива и съответно да свирим и на други места. Има много градове в България, в които бихме отишли, но няма реално къде да свирим нашата музика, а ако е акустично поднесена, ще имаме повече варианти. Така ще имаме възможност повече градове да обикаляме, до повече хора да достигаме, които иначе не биха слушали метъл (за тяхна загуба). Освен това, ако получим подкрепа от някого, плануваме да организираме фестивали. И всички хора, които ги посещават, да идват с идеята, че двете неща – музика и чистене, вървят заедно. Избираме някакво място, което е хард мръсно, правим там фест и после почистваме, като всички се включват в това – бандите, публиката. Би било много яко да се развиваме и в тази посока, но за това си трябва финансиране. До сега си финансираме сами акциите – не е кой знае какво да си купим чували и ръкавици, които да раздаваме на хората, но за по-мащабни неща, просто си трябва помощ.

– Разбрах, че ви предстои втори албум. Разкажете повече за него.
– В момента го записваме. Даже турнето малко ни пречи на записите, но решихме, че е важно да го направим, защото сме обещали на хората. Албумът ще включва около 10 песни, които отразяват нашите преживявания за последните 2 години. Вътрешните ни емоции, трансформациите, до които сме достигнали – всичко това. Ние правим музиката, която на нас би ни харесала. Искаме да ни изненадва с нещо, да ни е вкусна, както се казва. Пък ако другите хора я оценяват и харесват, се радваме много. Предвиждаме албумът да излезе през януари-февруари 2018 г. Работното му заглавие е „Planet Grimaze“, защото ние четиримата си имаме един наш си свят.

– И с какво е пълен този свят? Виждам, че сте много усмихнати, позитивни, весели.
– Е, този свят е пълен със себеизследване. За това е основно и музиката ни. И си живеем живота така, че да търсим себепознание. Изследваме как може да се трансформираме така, че да сме по-добри и как може да живеем по-качествено, в радост.

– А обикаляйки страната, прави ли ви впечатление някаква определена насоченост на младите хора – вие контактувате предимно с такива?
– Лично за мен е прекрасно, че толкова млади хора се включват в нашите инициативи. Те са 95% от участниците в почистванията. Принципно метъл музиката има лоша репутация. Лепят ни клишета, че сме пияници, наркомани, агресивни, а реалността е друга. Ние виждаме едни нахъсани, енергични млади хора, които идват и чистят боклука на други хора, които ги сочат с пръст реално. И това е красивото. Прекрасно е, че родители си водят децата и им дават примера, че от малки трябва да правят нещо смислено. За мен това е по-важното – това, че се създава сплотена общност от млади хора, които свикват да бъдат активни за цялото, а не просто егоистично да дърпат ресурси към себе си и да експлоатират другите, планетата и въобще всичко. Те стават осъзнати за това да дават, да са част от нещо, което е по-голямо от тях.

logiscool-pleven
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР