Нови странни образувания продължават да осакатяват площад „Стефан Стамболов“ в Плевен

TOP NUTS

Изненадите по новоремонтирания площад „Стефан Стамболов“ в Плевен край нямат. След като населението преживя първия шок от монтирането на нефункционални, неестетични и неадекватно позиционирани пейки в обновеното парче от градската среда, появата на обекти с неясно предназначение продължава. Преди повече от седмица, с ред и без ред, се появиха обемни и странни стойки, за чието предназначение плевенчани изказваха различни предположения. Оказа се, че това са кошчета за боклук, чиято основна част доста време липсваше. Визираните обекти са еманация на същата полугениална архитектурна мисъл, създала цялостната визия на площада. Едно не може да се отрече – издържани са в същия неопределим стил, като този на пейките.

Новите придобивки са позиционирани на най-невероятни места по площада. Не стига, че „модерните“ творения са ненужно обемни и заемат излишно големи пространства, ами и много от тях са разхвърляни без логика из целия площад. Най-глупаво позиционираното кошче е в близост до зелената площ с паметния знак, посветен на обявяването на Независимостта на България. Присъствието на този обект опорочава ритуалния характер на тази част от площада, както и ще затрудни реализирането на честванията на паметната дата от българската история.

Подобно е положението и със странните по-високи стойки, които са новост след ремонта на пространството. Вероятно те ще са информационни табла. Архитектурното решение за поставянето им е също толкова мъдро, като всичко друго. Особено на тази, която се намира в непосредствена близост до камбанарията на храма „Св. Николай“. Тя се извисява безсмислено в близост до паметната плоча на Стефан Стамболов, пред която също се извършват ритуални чествания на 22 септември.

Как е възможно цялото това недоразумение да се случва сред това красиво пространство, наситено със забележителни сгради с чудесна архитектурна, сред които и тази на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“? Това е въпросът, който кънти в главите на недоумяващите минувачи, докато се придвижват по площад „Стефан Стамболов“. Отговорът на всички е ясен: късно е за корекции – европроектът изисква 5 години нищо да не бъде променяно…

В същото време, в което центърът на Плевен погрознява, в град като Бургас, например, залагат на прекрасното и усвояват евросредства с мисъл, вкус, компетентност и отговорност.
Морската градина в Бургас

giftspro.bg
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР