Стартира уникално за Югоизточна Европа 3Д студио за обучение на студенти в Медицинския университет в Плевен

villagrivitsa

Ректорът на Медицинския университет (МУ) в Плевен Славчо Томов даде официален старт на първото за страната и Югоизточна Европа 3Д студио, което е инсталирано в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център, информират от висшето училище. Събитието е част от 15-то издание на традиционния младежки научен форум ХV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която се провежда от 9 до 14 октомври във висшето училище.

Със специални 3Д очила аудиторията се потопи в триизмерната реалност на робот-асистирана операция, наблюдавайки движенията на хирурга с ръцете на робота в тялото на пациента. Високотехнологичната инсталация за 3Д ще се прилага за обучение на студенти, докторанти и специализанти на МУ – Плевен по всички хирургични дисциплини – гинекология, урология, ортопедия, кардиология, неврология и др.

Инсталацията за 3Д обучение в МУ-Плевен е уникална като софтуер и управление, тъй като дава възможност на преподавателите да правят запис на всякакъв вид операции от своята клинична практика, извършени с 3Д медицинско оборудване – роботизирана система, 3Д ендоскопи и др. Системата за преподаване в триизмерен формат ще намери широко приложение и в провеждането на международни научни форуми, на които висшето училище ежегодно е домакин.

kuker-bg.com
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР