Проф. д-р Григор Горчев получи Медицински Оскар в категория „Професионално признание“

kuker-bg.com

Професор д-р Григор Горчев стана носител на Медицински Оскар 2017 в категория „Професионално признание“ на Националните годишни медицински награди. Общо 14 български лекари и екипи получиха медицински „Оскари“ за значими постижения.

Церемонията се състоя снощи, 10 октомври, в столичен хотел. Проф. д-р Григор Горчев е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е директор на Научноизследователски институт и Почетен ректор на Медицинския университет в Плевен. Провел е множество специализации в цял свят. Председател е на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.

Проф. д-р Григор Горчев е единственият акушер-гинеколог, член-кореспондент на Българската академия на науките и носител на най-високото държавно отличие Орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големи заслуги към Рeпублика България в областта на медицинската наука и практика.

Професорът е отличен и с множество други високи отличия и награди, едно от които почетен знак І-ва степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината и други. Той е удостоен два пъти с почетното отличие „Лекар на годината” на Българския лекарски съюз – през 2006 г. и през 2011 г., а по негова идея и под ръководството му към Медицински университет в Плевен през месец юни 2007 г. е разкрит уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала.

Горчев извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции през 2010 г. За първи път в България и Източна Европа през месец декември 2012 г. въвежда прилагането на HIFU технологии за лечение на солидни тумори (високоинтензивен фокусиран ултразвук), припомнят от БНТ.

Снимка: National Medical Awards 2017

giftspro.bg
villagrivitsa

ОСТАВИ КОМЕНТАР