Баби и дядовци ще получават европари да гледат внучета

villagrivitsa

Работещи и безработни родители, чиито деца не са записани на ясла или детска градина, ще кандидатстват за детегледачки от бюрото по труда, пише в. „Сега“. Заплатата на бавачките ще е минималната и ще се поема за максимум 18 месеца с европейски средства от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Ако жената гледа две деца в едно семейство, ще получава минимална заплата и половина, тоест 690 лв.

Пенсионирани баби и дядовци също ще могат да се регистрират в бюрата по труда, за да гледат внучетата си. Според условията приоритет ще имат и самотни родители, многодетни семейства, членове на семейства на социално подпомагане и други уязвими групи.

Очаква се 1500 семейства с малки деца да кандидатстват и да се намери работа на 2000 безработни (идеята е, че в някои семейства може да има повече от едно малко дете). Заделени са общо 20 млн. лв., от които 800 хил. лв. ще са за управлението на проекта – заплати и др. разходи в агенциите по заетостта и за социално подпомагане.

Целите на програмата са родители, чиито деца не са записани в детско заведение, да успеят да се върнат на работа или, ако са безработни – да успеят да си намерят заетост. Децата могат да са до 5 г. – за петгодишните предучилищното образование е задължително. Безработни родители ще могат да кандидатстват за детегледачи, но ще трябва задължително да търсят работа заедно с трудовите посредници от бюрото по труда. В случай че и двамата родители са безработни, и двамата задължително се включват в дейности по трудово посредничество и им се осигурява заетост. Срокът за трудовото посредничество, който от оперативната програма поставят, е 4 месеца – ако дотогава родителят не си е намерил работа, от бюрото по труда ще спрат да плащат на детегледачката. Ако пък си намерят работа след тези 4 месеца, детегледачката ще бъде осигурена за още 14 месеца.

Агенцията по заетостта ще напише правилата, по които ще се търсят бавачките. Те трябва да са задължително безработни или неактивни. Агенцията „следва да опише изискванията и необходимите документи, които следва да притежават лицата, които ще бъдат ангажирани с грижите за децата с цел да се гарантира стриктно спазване на действащата нормативната рамка в областта на закрилата на детето“, пише в условията. Все още не е ясно кога ще започне реалното изпълнение на програмата, защото тепърва Агенцията по заетостта ще подпише договор, след което ще организира изпълнението на проекта в бюрата по труда.

logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР