Навършват се 100 години от смъртта на царица Елеонора Българска

Царица Елеонора Българска
Царица Елеонора Българска
TOP NUTS

На 12 сепетмври се навършват 100 години от смъртта на царица Елеонора Българска, втората съпруга на цар Фердинанд I. Наричат я царицата-войн и царицата-самарянка заради мащабната й благотворителна дейност и участието й като милосърдна сестра на фронта по време на войните в защита на Съединението. Тя е покровителка и една от основните дарителки на Българския Червен кръст, създаден през 1885 г.

Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната й дейност като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна.

Благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За да спаси уникалната църква, Царицата лично издейства на боянчани парцел за строеж на нова църква, като го купува с лични средства, а в средновековния храм по нейна инициатива започват реставрационни дейности.

Всичките финансови средства, с които е разполагала българската владетелка, тя завещава на болници, санаториуми, бедни семейства и инвалиди. Последното й желание е да бъде погребана скромно – „като прост войник!” – до стената на любимата й Боянска църква. Талантливата писателка от Плевенския край Неда Антонова извади от забравата образа и делото на тази достойна българка с документлания роман „Царица Елеонора Българска“. „Реших да напиша тази книга, защото днес малцина знаят името и делото на тази изключителна жена, наричала България „родината на душата ми” и „сбъднатата мисия на моя живот”. И защото Тя е казвала: „Нашият народ е благороден, състрадателен и предприемчив, и негово е бъдещето.“, сподаля авторката.

БЧК и издателство „Факел“ организират гражданска панихида на гроба на Царица Елеонора Българска, информираха от Червенокръстката организация. Днес, 12 септември, от 10:30 часа в двора на Боянската църква ще бъде отслужена панихида по повод 100-годишнината от смъртта на царица Елеонора. В този ден БЧК и литературното издателство „Факел“ ще отдадат заслужена почит на една личност, чийто ореол на добрина и милосърдие я е съпътствал винаги. Царица Елеонора идва в България през 1908 г. като втора съпруга на княз Фердинанд и като личност, отличаваща се с високи и устойчиви добродетели. Веднага бива провъзгласена от ръководството на Българския Червен кръст за негова покровителка, като преди това тя вече има популярност в Международния Червен кръст. Освен ежедневните прояви на чиста човешка добрина, благотворителност, основаване на центрове за лечение на деца, Елеонора участва в Балканската война като милосърдна сестра.

Приносът на царица Елеонора към историята на Българския Червен кръст е безценен и изключително значим. БЧК се прекланя дълбоко пред паметта ѝ.

logiscool-pleven
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР