Цикадите унищожават поголовно растителността в Плевен

villagrivitsa

Цикадите Metcalfa pruinosa унищожават поголовно растителността в зелените и паркови пространства на Плевен. Явлението придобива застрашителни размери през последните години. Въпреки предприеманите ежегодни мерки от страна на Община Плевен да се пръска периодично, резултат почти няма. Освен опасно и все по-мащабно, явлението е и безкрайно неприятно и неестетично. Лепкава течност капе от заразените дървета и растения, като под тях се образуват тъмни хлъзгави петна, привличащи други насекоми и оказващи се опасни за пешеходците. Плевенчани, които вече са имали неудоволствието да бъдат покапани с лепкавите капчици или посипани с носещите се в пространството ефирни бели паяжини, образувани от цикадите, старателно заобикалят поразените растения. Завоюваната територия от тях обаче става все по-сериозна, както в идеалния център на града, така и във всички останали жилищни квартали, и проблемът започва да прилича на епидемия.

Миниосите нямат жила – при тях има само яйцеполагало, с което женската снася яйцето в самото телце на цикадата, където то се развива, излюпва се ларвичка и се храни от своя гостоприемник.

Цикадата е с произход от Северна Америка, но е разпространена в Централна Америка, Южна Америка, Европа, Азия, Южна Корея. Понастоящем цикадата се среща у нас от 2004 година и в съседните Румъния, Гърция и Сърбия.

Дърво с цикада на ул. Цар Симеон

Metcalfa pruinosa е полифаг и е установено, че може да се храни с над 330 вида растения от 78 семейства в Европа (дървета, храсти и културни растения) – например най-често нападани за момента са върби, акация, бряст, бъз, клен, глог, дрян, като от културните растения поразява лози, кайсии, праскови, къпини, малини, портокали, лимони, грейпфрути и редица други. От нападенията й не са пощадени също градинските и декоративните цветя на открито, поясняват специалисти. Развива едно поколение годишно. В края на лятото и началото на есента женските снасят по около 100 яйца, което е предпоставка за масово намножаване. Белокрилото насекомо няма естествен неприятел, което е прекрасна възможност да се размножава безконтролно, както и става. Зимува като яйце под кората на дърветата. Излюпването на ларвите става в края на пролетта (ориентировъчно месец май) и веднага се разселват на колонии по клонките и листата на растенията. Какавидният стадий продължава около 42 дни. Имагинира от юли до октомври (ориентировъчно 62 дни след датата на излюпване). Възрастните и най-вече ларвите са покрити с дълги, восъчни нишки и замърсяват с восък листата, клонките и стъблата на нападнатите растения.

Кестените в Плевен масово са нападнати от миниращ молец и цикади.

Вредят ларвите и възрастните, които смучат сок от леторасти и листа, следствие на което растенията закържавяват. При изхранването на възрастните и ларвите се отделя обилна медена роса, върху която се развиват гъбни патогени. Лепкавата течност пък привлича оси, пчели, мравки и др. Химичен контрол се провежда при масова поява на ларвите и в начало на имагиниране на новото поколение.

Тази година по решение на Община Варна за първи път в България стартира проект за биологична борба с Metcalpha pruinosa чрез внедряване на паразитоида Neodryinus typhlocybaе (мини оси от Гърция), който не жилят хората и успешно намалява популацията на вредителя. Методът на биологичната борба се оказва ефективен начин да се попречи на бързото разпространение на цикадата в страната и е възможност да се контролира популацията. В различни райони на града вече са поставени гнезда на биоагента, чието развитие и адаптация ще се проследява от специалисти по растителна защита. В края на отчетния период ще бъде изготвен анализ за ефективността на проекта на този етап.

Борбата с Metcalpha pruinosa чрез химически препарати е неефективна, доказва практиката. Биоцидите, разрешени за употреба на обществени места (паркове, градини, детски и спортни площадки и др.), не повлияват чувствително числеността на цикадата, а препаратите за растителна защита, които са ефективни, не могат да бъдат използвани там.

По инициатива на Община Варна проблемът с този вредител е поставен пред БАБХ, като от тяхна страна бяха изпратени проби за ентомологично потвърждение в ЦЛКР гр. София. В няколко района на града бе направен оглед на растителността от специалисти от БАБХ, ИПАЗР „Н. Пушкаров“, СУ „Св. Климент Охридски“ и Община Варна.

Чудесно е, че Община Варна търси по-ефективно решение на сериозния проблем със зелените градски пространства. И в тази връзка крайна време е Община Плевен да не подценява въпроса с цикадата и да предприеме по-резултатни действия в тази посока. Защото след като миниращия молец през последните години поголовно зарази прекрасните кестенови дървета в Плевен, и особено в парк Кайлъка, и те почти целогодишно са с „изгорели листа”, вече има още по-безпощаден нашественик – цикадата. И както се движи в своя завоевател безпощаден поход, скоро няма да има здраво зелено растение в красивия точно със зелените си пространства Плевен.

giftspro.bg
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР