Духът на вярата донесе изложба на икони в Художествена галерия „Илия Бешков”

Иконографска изложба Плевен
kuker-bg.com

Духът на вярата донесе изложба на икони в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Българското иконографско сдружение представи 55 творби на 10 автори. За изработването им са използвани злато, сребро, обков, както и миниатюрна дърворезба. Авторите представят древни декоративни техники като гранаре и гратаре, синайска нимбова позлата, пробастър и асист.
Изложба на икони в Плевен

Изложба икони ХГ "Илияя Бежков"

Запалени свещици под иконите посрещнаха посетителите на експозицията, а храмовата атмосфера допълниха изпълненията на църковносавянски музикални произведения. Гостите приветства директорът на ХГ „Илия Бешков” Мирослав Минчев, който подчерта ролята на Сдружението за съхраняване на иконописното изкуство в неговия чист вид, който няма нищо общо със сувенирната, комерсиална интерпретация на иконата, получила популярност през последните години. Минчев говори и за голямата разлика между живописта и иконописта, тъй като втората е пряко свързана с вярата, с невидимото за очите, което авторът трябва да направи видимо чрез пълнотата на своята любов. Минчев даде и ярък пример за въздействието на духовните творби, които трябва да провокират човек да носи светлина на другите и да пали огъня на тяхната вяра, като малка свещичка, която раздавайки се, не губи нищо.

Димчо Димчовски, председател на Сдружението, уточни, че иконата идва, за да изтрие напълно себичността на човека, тщестлавието му. „Вие тази вечер сте дошли на една среща с иконата. Хората сме като иконите. Ако човек изпълни предназначението си, което Бог е вложил в него, то той може да бъде следващата икона от реда на иконостаса”, сподели той.

И добави, че хората, които се занимават с иконопис, доскоро гледат на това като на занаят, на една техника, с която могат да припечелват. Разликата обаче между иконографа и светския художник е огромна. Ако светският художник рисува света, рисува себе си, сънищата си, страстите си, то иконографът има друго призвание – той трябва да нарисува не света, а Твореца, създал тоя свят. И светците, които са в царството. Изобщо иконата препраща човека там, от където е дошъл и там, накъдето отива. „Основната причина да създадем Сдружението е да осъзнаят иконографите с какво са се захванали, каква отговорност е това”, коментира още той.

Икона на Исус Христос/дърворезба/

Своето благословение към събралите се отправи и отец Стефан, пратеник на епископа на Троянския манастир Сионий, който е почетен председател на Сдружението, намерило своя дом именно в тази света обител. Там ще се състои традиционният събор на Българско иконографско сдружение от 1 до 6 август. Съпътстващата изложба на членове на Сдружението ще продължи до 16 август.

giftspro.bg
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР