Флашмоб с испански трубадури, Хор „Гена Димитрова” и Северняшкия ансамбъл ще оцвети центъра на Плевен

kuker-bg.com

Атрактивен флашмоб с испанските трубадури от „Ла Туна” от Университета на Алкала де Енарес (Мадрид), Хор „Гена Димитрова” и Северняшкия ансамбъл ще оцвети центъра на Плевен. Събитието на открито започва в 20 часа на 14-ти юли.

Пазителите на вековни испански традиции ще тръгнат с песни от площад „Стефан Стамболов” към площад „Възраждане”. Разхождайки се по централната улица в града, те ще срещнат интересните дами от Хор „Гена Димитрова”, седнали на чашка ароматно кафе в заведение. Впечатлени от усмивките и излъчването им, испанските рицари на веселието ще спрат пред заведението, за да направят серенада. Плевенският хор ще отговори на музикалното предизвикателство с една испанска и една българска песен и ще се включи в тази вдъхновяваща разходка, която ще продължи по ул. „Васил Левски”. На следващата музикална спирка пред Централния Мол към артистите ще се присъедини и мъжкият състав на Хор „Гена Димитрова”. След изпълненията на поредните атрактивни български песни, всички изпълнители продължават заедно към площад „Възраждане”, където танцьорите от Северняшкия ансамбъл ще отправят своето динамично предизвикателство към испанските гости. Атрактивният празник ще продължи с концерт на трубадурите. Предвидени са места за публиката.


Асоциация „Ла Туна” е основана в началото на създаването на Университета в Алкала де Енарес през 15-ти век и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Асоциацията е създадена от студенти от скромен произход, които използвали музиката, като начин на препитание – да получат купа супа в ханове и таверни. Днес „Ла Туна” е основна част от дейностите и събитията на Университета и на града, участвайки в мероприятия като най-престижните награди за испанска литература – „Сервантес”, „Доктор хонорис кауза”, панаири и фестивали, благотворителни събития. Алкала де Енарес е градът на писателя Мигел де Сервантес, роден тук през 1547 г. Една от основните цели на трубадурите е да поддържат вековната културна традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено чрез оживлението и радостта от непринудения контакт с публиката. „Ла Туна” е обиколила с изкуството си целия свят, носител е на множество отличия.

Плевен е първата спирка от българското турне на испанците. От тук те се отправят към Бургас (16-19 юли), Пловдив (20, 21 юли) и София (22 юли), където ще зарадват публиката със сарсуели и популярни музикални творби от испански композитори.

logiscool-pleven
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР