Опаковки от медицински изделия до Инвитро центъра притесниха хора от квартала

kuker-bg.com

Опаковки от медицински изделия в близост до Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“ в Плевен са притеснили хора от квартала, сподели читателка на plevendnes.com. Отпадъците са намерени на земята до контейнер, който е в непосредствена близост до Инвитро клиниката.

Потърсена за коментар управителката на лечебното заведение доц. Емилияна Конова поясни, че откритите опаковки от сухи тестове и от антибиотични дискове не са биологичен материал, а съвсем безопасни отпадъци, които се изхвърлят в контейнерите. По думите й не рядко се случва клошари да вадят съдържанието на кофите за смет, при което вероятно опаковките са изпаднали на земята.

„Заявявам, че Медицинският център спазва стриктно всички нормативни изисквания, отнасящи се до дейността му, в това число и Наредба № 1 от 09.02.2015 за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения. МЦ „КИРМ“ има сключен договор с фирма „МЛ-България“ АД – гр. Пазарджик, която е специализирана в събиране, транспортиране и обезвреждане на опасни болнични отпадъци”, поясни още доц. Конова. И допълни, че на територията на лечебното заведение има специално обособени площадки за предварително съхранение на опасни отпадъци, за които има разрешително от РЗИ – Плевен. В тях се съхраняват отпадъците, които периодично се извозват от „МЛ-България“ и след това се унищожават. В тази съвкупност от действия влизат също и ежегодни отчети към РИОСВ – Плевен.

В заключение управителката на лечебното заведение каза, че никой от колегите й не би си помислил да застраши околните с немарливо отношение, или да компрометира безупречния авторитет на клиниката. В името на чистотата около Центъра екипът редовно почиства околността от всякакви боклуци и предмети, разхвърляни от недобросъвестни граждани, коментира още доц. Конова.

logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР