Официално стартира проектът за ремонт на 30 обществени пространства за отдих в Плевен

giftspro.bg

Встъпителна пресконференция и официална церемония „Първа копка” във връзка с изпълнение на проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен” по договор за БФП от 16.12.2016 г. се състояха днес. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Знаковите обекти, чиято реконструкция стартира, са Градската градина, Водната каскада и площад „Стефан Стамболов”. Проектът се изпълнява като част от одобрената инвестиционна програма на Община Плевен и включва дейности по инвестиционен приоритет „Градска среда”. Дейностите обхващат рехабилитация и реконструкция за обновяване на общо 30 обекта от обществените пространства за отдих, в това число 5 детски и спортни площадки, 5 пешеходни моста и 17 улици. Кметът Спартански апелира работата да се върши качествено и в срокове, за да не се налагат санкции на Общината в последствие. Той подчерта, че изграждането само на детските и спортни площадки, които ще са по съвременни европейски изисквания за безопасност, е на стойност общо над 900 хил. лв. И припомни, че изграденото със средства по европейски програми трябва да се поддържа минимум 5 години след края на дейностите. „В тази връзка е и най-голямото ми притеснение, защото детските площадки са най-уязвимата от гледна точка на вандалски прояви част от проекта. Стотици хиляди левове влагаме годишно за отстраняване на щетите, държим се като окупатори в собствената си страна. Нека да пазим изграденото”, призова кметът.

Проектът ще бъде реализиран в рамките на две години и половина и е с общ бюджет в размер на 13 844 761,73 лв., които представляват 100 % безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 2 076 714,26 лв. е националното съфинансиране и 11 768 047,47 лв. е европейското съфинансиране.

Георг Спартански в първа копка
Кметът Георг Спартански направи първа копка

Непосредствено след това в Градската градина бе проведена и официална церемония по символична „Първа копка”.

giftspro.bg
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР