Плевенчаните Веселин Плачков, Румен Петков и Дарио Дерешки черпят за рожден ден.

kuker-bg.com

Веселин Плачков е роден на 23 юни 1980 г. в Плевен. Бунтар по характер, сменя няколко училища в град Белене, където живее 17 години. Завършва класа по актьорско майсторство за драматичен театър на проф. Димитрина Гюрова в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” и от 2003 г. е актьор в Драматично-куклен театър “Иван Радоев“, където работи до 2016 г. Има многобройни превъплъщения на театралната сцена, но става много популярен с централната си роля във филма „Дякон Левски“ на режисьора Максим Генчев. Кариерата му в киното продължава с централна роля във филма „Роза Дамасцена“ с режисьор Тодор Анастасов.

Днес рожденик е и политикът Румен Петков, който е роден 1961 г. в Плевен. Завършва Математическата гимназия в града, а след това и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – Факултет по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов. От 1995 до 1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП, а от 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на столетницата. От август 2005 до 2008 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция. Депутат е в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. През 2014 се оттегля като председател на Областния партиен съвет и председател на Областния партиен щаб неза БСП – Плевен. Политическата му кариера продължава в ПП АБВ, в чието национално ръководство е от 2016 г.
Третият рожденик от Плевен, който е роден на този ден през 1997 г, е шахматистът Дарио Дерешки. Талантът на Спортен клуб по шахматен „Плевен 21” от миналата година продължава своето развитие в Национална спортна академия „Васил Левски“ в София със специалност шахмат. Завършилият Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен има зад гърба си 6 участия на Световни и Европейски първенства като национален състезател. Дарио Дерешки е многократен медалист от държавни индивидуални първенства и Национални купи, 5-кратен държавен шампион с отбор юноши на СКШ „Плевен 21“ и толкова пъти шампион с отбора по шахмат на плевенската МГ. От началото на 2016 г. Дарио Дерешки се включва като треньор в детската школа на клуба.

kuker-bg.com
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР